Den biologiska mångfalden är det levande nät av organismer som utgör själva grundförutsättningen för mänskligt liv och välstånd på jorden.
- Förlusten av biologisk mångfald över hela planeten försämrar också förutsättningarna att uppnå de globala klimatmålen och att säkra livsmedelsproduktion, bekämpa fattigdom, bygga en fredlig värld och därmed uppnå hållbarhetsmålen Agenda 2030. Fortsatt utarmning av världens natur påverkar nu direkt vår förmåga att möta de övriga utmaningar som mänskligheten står inför, säger Johan Abenius, handläggare på Eu-enheten.
Rapporten kommer med förslag till lösningar i en tid när den pågående Covid-19 pandemin har gjort oss mer medvetna om det ömsesidiga beroendet mellan människan och naturen och hur svåra konsekvenserna kan bli för samhället när biologiska resurser förbrukas oklokt.
Rapportens viktigaste budskap är att det både är nödvändigt och finns möjligheter att vända den negativa trenden under det kommande decenniet, genom att undanröja de negativa drivkrafterna i samhället och genom att använda och skala upp de positiva exempel på framgångsrikt arbete som finns. Några sådana positiva exempel är att den globala avskogningen har minskat i hastighet med en tredjedel jämfört med förra decenniet och arealen skyddade områden har ökat globalt till 15 procent på land och sju procent i havet.
Kontakt
Johan Abenius, handläggare EU-enheten, 010-698 12 90, johan.abenius@naturvardsverket.se