I regleringsbrevet för 2020 fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att vägleda länsstyrelserna om hantering av granbarkborreangrepp. Granbarkborrar som sprider sig från skyddad natur till näraliggande skog är inget generellt hot mot skogsbruket i stort, men kan ge problem för enskilda skogsägare.
- Det är betydande ekonomiska värden som påverkas av granbarkborren. Men det är inte bara skogsbrukets värden som står på spel. Även den stora investeringen som har gjorts för att skydda biologisk mångfald kan påverkas negativt om åtgärder tillåts som är skadliga för de värden som skyddas, säger Jenny Lindman Komstedt, handläggare på Naturvårdsverket.
Olika åtgärder i skyddad skog och i produktionsskog
Åtgärder för att hantera granbarkborre skiljer sig åt beroende på om området är skyddat eller inte, vilket har att göra med att produktionsskog och skyddad skog har olika syften och målsättningar. Även de juridiska ramverken skiljer sig åt. Hantering av granbarkborre i skyddade områden måste utgå från de värden som finns där. Därför har vägledningen lagt stor vikt på att klargöra handlingsutrymmet för åtgärder, genom att vägleda om hur bevarandevärden säkerställs i hanteringen
- Till exempel är det olämpligt att avverka och ta ut nyangripna granar i barrnaturskogar med bevarandevärden knutna till gran. Här kan istället en lämplig åtgärd vara att angripna träd söks upp, fälls, barkas och lämnas kvar. Då finns ingen bark för granbarkborren att lägga sina ägg i, men den döda veden som är viktig för många arter finns kvar, säger Jenny Lindman Komstedt.
En fortsatt aktuell fråga
Arbetet har utförts i samverkan och kommunikation med berörda parter som Skogsstyrelsen och länsstyrelserna. I december redovisar länsstyrelserna sina delar av uppdraget som handlar om vilka åtgärder de vidtagit för att minska spridning av granbarkborrar från skyddade områden.
- Att hantera granbarkborre i skyddade områden är ett arbete som har pågått under lång tid och som kommer att fortsätta. När vi planerar fortsatta insatser kommer vi att ta hänsyn till länsstyrelsernas redovisningar och utvecklingen av granbarkborreläget, avslutar Jenny Lindman Komstedt.
Kontakt
Jenny Lindman Komstedt, Jenny.Lindman-Komstedt@Naturvardsverket.se, 010-698 17 83
Bakgrund
Granbarkborren är en insekt som är ett naturligt inslag i våra skogar och som vanligtvis inte utgör ett problem. På senare år har torrt väder lett till stora utbrott av granbarkborre i delar av södra Sverige med stora konsekvenser för skogsbruket. Naturreservaten kan här liknas vid isolerade öar i ett stort produktionshav och bidraget av granbarkborrar från skyddade områden har inte stor betydelse för den stora skadebilden.