Det övergripande målet i den femåriga planen är att minst en ny invandrad varg per generation (som är fem år) från östliga populationer har reproducerat sig med skandinaviska vargar och att den svenska vargstammen består av minst 300 individer.
I planen finns också tre delmål, som nu har utvärderats för att se om de föreslagna åtgärderna för att nå dem, var de bäst lämpade.Om delmålen uppnås ska antalet finskryska vargar som naturligt vandrar in i Sverige under femårsperioden inte minska och fler vargar ska nå den reproducerande mellansvenska vargpopulationen den kommande femårsperioden jämfört med den förra. Dessutom ska minst två med varandra obesläktade finskryska invandrade vargar överleva och reproducera sig under femårsperioden och årsungarnas överlevnad till reproduktiv ålder ska vara minst lika bra som de skandinaviska valparnas överlevnad.
Uppnådda mål
Resultatet av utvärderingen visar att förutom bedömningen av årsungarnas överlevnad till reproduktiv ålder, som ännu är för tidig att bedöma, har delmålen uppnåtts. Totalt åtta finskryska vargar har dokumenterats i landet under utvärderingsperioden. Av de åtta vargarna har tre reproducerat sig med skandinaviska vargar.
- Det är glädjande att merparten av delmålen i planen nu är uppfyllda. Det visar att vår förvaltningsstrategi fungerar säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket.
Utvärderingen visar också att cirka 14,6 miljoner kronor har betalats ut av Naturvårdsverket till både Sametinget och länsstyrelser i berörda län för akuta och extra åtgärder kopplade till invandrade vargar under utvärderingsperioden.
I planen anges att flytt av varg inte är en normal förvaltningsåtgärd utan kan ske som en nödåtgärd i det enskilda fallet. Under den period som den nu aktuella planen gäller, har ingen invandrad varg flyttats.
Bakgrund
I regeringspropositionen ”En hållbar rovdjurspolitik”, som beslutades av riksdagen i december 2013, fastslogs att Sverige ska ha en långsiktigt livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus. Den genetiska variationen i den skandinaviska vargpopulationen är begränsad då den genetiskt fram till 2012 byggde på endast fem individer, som invandrat från Finland/Ryssland. Med anledning av detta togs den femåriga planen för genetisk förstärkning av varg fram.
En övergripande slutsats av utvärderingen är att en genetisk förstärkning av vargstammen är ett långsiktigt arbete som sträcker sig över en längre tid än den tidsperiod som planen omfattar.
Kontakt
Marcus Öhman, enhetschef för viltförvaltningsenheten, 010-698 11 67,