Sammantaget är årets utlysningar mer omfattande än tidigare år. Den totala budgeten är 106 miljoner kronor. Miljöforskningsanslaget har höjts, och för ett av områdena – invasiva främmande arter – bidrar Formas och Trafikverket med medel.
– Vår behovsinventering har pekat på dessa fyra områden som värdefulla för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens verksamheter. Vi är glada för samarbetet med Formas och Trafikverket som bidrar till att vi i år kan lysa ut mer pengar till gagn för miljöarbetet säger Mats Andersson, chef för forskningsenheten.
Förorenade sediment
Syftet är att ta fram ny kunskap om risker med förorenade sediment samt spridning av förorenade sediment och farliga ämnen som behövs för åtgärder och styrmedel. Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten efterlyser nya och förbättrade metoder samt mer kunskap om vilka effekter förorenade sediment har på miljö och människors hälsa. Totalt ska cirka 30 miljoner kronor fördelas under tre år (2021–2023).
Synteser om mer hållbar konsumtion
Syftet är att syntetisera och analysera det befintliga kunskapsläget och peka på kunskapsbehov inom två områden av mer hållbar konsumtion:
- Mer hållbara affärsmodeller baserade på ett livscykelperspektiv
- Miljö- och klimatpåverkan i och utanför Sveriges gränser från svensk produktion och konsumtion av livsmedel. Utlysningen omfattar upp till fem miljoner kronor per syntesområde fördelat på upp till två år (2021–2022). Total budget för utlysningen är upp till 10 miljoner kronor.
Invasiva främmande arter
Syftet med utlysningen är att utveckla och/eller identifiera nya eller förbättrade metoder att permanent utrota eller hindra införsel respektive vidare spridning av invasiva främmande arter i naturen. Utlysningen om hantering av invasiva främmande arter sker i samarbete med Trafikverket och Formas. Den omfattar forskningsprojekt på upp till fyra miljoner kronor fördelat på upp till fyra år (2021–2024). Total budget för utlysningen är cirka 36 miljoner kronor.
Tillämpning av samhällsekonomiska analyser i miljöarbetet
Syftet är att stärka tillämpningen av samhällsekonomiska analyser, med fokus på styrmedelsanalys på miljömyndigheter. Forskningsutlysningen kan kategoriseras under två temaområden: utveckling av tillämpad samhällsekonomisk analys med fokus på val och design av styrmedel innan införsel (ex-ante analyser), och utveckling av tillämpad samhällsekonomisk analys med fokus på utvärdering av styrmedel efter de införts (ex-post analyser). Utlysningen omfattar forskningsprojekt på cirka 3 till 5 miljoner kronor fördelat på upp till tre år (2021–2023). Total budget för utlysningen är cirka 30 miljoner kronor.
Ansök senast 7 september
Naturvårdsverket välkomnar såväl ämnesspecifika som tvärvetenskapliga projekt och uppmuntrar forskare från olika vetenskapliga discipliner att göra gemensamma analyser. Sista ansökningsdag är 7 september 2020.
Här finns information om respektive utlysning:
Kontakt
För mer information, kontakta:
Mats Andersson, enhetschef
Tel: 010-698 12 83
mats.andersson@naturvardsverket.se