Sammantaget är bedömningen att Sverige har goda förutsättningar att genom insatser inom artikel 12 bidra till att nå Sveriges nationella klimatmål och genomförandet av Parisavtalet. Naturvårdsverket föreslår i uppdraget att ge myndigheter tydligare uppdrag att kommunicera klimatfrågor till allmänheten och att öka samordningen mellan myndigheter när det gäller tillgång till information om klimatfrågor.
– Kartläggningen visar att många myndigheter arbetar aktivt med information om klimatfrågor, men det saknas samordning, säger Stina Söderqvist, projektledare. En stor majoritet av svenskarna är intresserade av klimatfrågor och oroliga för klimatförändringar. Det gäller särskilt unga.
En slutsats är att hållbarhet är väl implementerat i utbildningen för barn, unga och vuxna i Sverige, men lärarna kan behöva rustas för att hantera ungas engagemang och oro. En annan slutsats är att det saknas en samlad överblick över svenskarnas möjlighet till delaktighet och tillgång till information om klimatfrågor.
Ett deluppdrag var att Naturvårdsverket ska upprätta och kontinuerligt ansvara för digital information om Parisavtalet. Med anledning av detta och för att svara upp mot behovet av samlad information lanserar Naturvårdsverket idag ny information på myndighetens webbplats.
Parisavtalets artikel 12 reglerar utbildning, lärande, allmänhetens medvetenhet, delaktighet och tillgång till information och internationellt samarbete om klimatfrågor. Redovisningen av uppdraget ska fungera som underlag för en eventuellt kommandet strategi för Sveriges genomförande av Parisavtalet artikel12.
Läs mer: