
Fyndkartan för invasiva främmande arter är främst en hjälp för naturvårdare och personer som arbetar med eller intresserar sig för att bekämpa invasiva arter.
Det gör det möjligt att följa upp alla EU-listade invasiva främmande arter och några med hög riskklassning enligt SLU Artdatabankens riskklassificering, exempelvis vresros, lupin och parkslide. Det går att se artens utbredning och när den har bekämpats eller avlägsnats i både karta och diagram
– Det här är en viktig pusselbit i Sveriges arbete med att förhindra att invasiva arter sprids och skadar vår natur och biologiska mångfald. De som arbetar med bekämpning måste helt enkelt få överblick över var de finns för att kunna planera effektiv bekämpning, säger Johan Linnander, Naturvårdsverket.
Tjänsten ”Fyndkarta för invasiva arter” är en del i en större tjänst från SLU Artdatabanken som gör det möjligt att få kartunderlag med förekomst för alla arter. Det som skiljer "Fyndkarta för invasiva arter" är att även bekämpningsåtgärder visas. Kartan baseras på inrapporteringar till Artportalen samt ett antal andra datakällor. Från början av 2021 kommer rapporter och bekämpning från Länsstyrelsens rapportsystem automatisk överföras och visas upp i fyndkartan.
Tjänsten är anpassad för mobiltelefon och det är enkelt att ute i fält välja att se vad som finns i närheten.
Fyndkartan för invasiva arter är framtagen på uppdrag av Naturvårdsverket.
Mer information
Onsdag 9 december håller SLU Artdatabanken ett webbinarium med en demo och tips på hur de nya funktionerna kan användas.
Kontakt
Johan Linnander, Naturvårdsverket, Artenheten Naturvårdsverket, 010-698 11 46
Hanna Ilander, Naturvårdsverket, Miljöinformationsenheten Naturvårdsverket, 070-497 23 92