- Planen ska också vara ett stöd för samverkan mellan olika myndigheter som behöver hantera gemensamma frågor, exempelvis att förebygga skador av vildsvin eller vid sjukdomsutbrott, berättar Christer Pettersson vid viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
Stora utmaningar
Vildsvin kan, genom sitt sätt att söka föda, orsaka stora skador för jordbruket. De är också inblandade i ett stort antal trafikolyckor med både bilar och tåg varje år. Samtidigt är de en jaktlig resurs som ger klimatsmart kött och bidrar genom sitt bökande till ökad biologisk mångfald i både jordbruks- och skogslandskapet. Under de senaste åren har afrikansk svinpest spridit sig i stora delar av Europa och det finns risk att sjukdomen även kommer till Sverige. Alla dessa faktorer innebär stora utmaningar för förvaltningen av vildsvin.
- Denna reviderade förvaltningsplan är i första hand en vägledning för att berörda aktörer i samverkan ska kunna ta fram regionala förvaltningsplaner och utarbeta lokala förvaltningsstrategier och målsättningar, berättar Christer Pettersson.
I Sverige är det markägaren som i grunden äger jakträtten. Motiverade och aktiva jägare är en förutsättning för en väl fungerande viltförvaltning och det är därför nödvändigt med bra samverkan mellan de aktörer som förvaltar vildsvinsstammen. Förvaltningen behöver anpassas till lokala förutsättningar samtidigt som den ska vara adaptiv, det vill säga anpassas till nya eller förändrade förhållanden.
Vildsvin behöver också förvaltas på ett hållbart sätt, där ekologiska, ekonomiska, kulturella och sociala aspekter vägs in i förvaltningen. I den reviderade förvaltningsplanen finns bland annat nationella mål, förvaltningsmetoder och förslag på åtgärder för att nå målen.
Tidsatt resultat och mål
- Det långsiktiga målet med vildsvinsförvaltningen i Sverige, är en hållbar, kontrollerad population med friska djur. En halvering av både skador på gröda och mark samt antalet trafikolyckor med vildsvin inblandade, är mål som ska uppnås inom fem år. En annan önskad effekt av förvaltningsplanen är att beredskapen vid ett eventuellt utbrott av sjukdomen afrikansk svinpest eller annan viltsjukdom höjs. Det gör vi genom att öka kunskapen om vildsvinens utbredning och täthet berättar Christer Pettersson.
- Vildsvin är en naturlig del av den svenska faunan. Det är en viktig resurs för jaktupplevelser och viltkött samt även för naturupplevelser och biologisk mångfald. Som ovan nämnt orsakar vildsvin skador. Därför är det viktigt att reglera populationens utveckling framöver. Den nya förvaltningsplanen kommer vara ett viktigt stöd i arbetet med att förvalta en av våra största viltpopulationer säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
Länk till förvaltningsplanen
hittar du på denna sida:
Beställningar av tryckt version av planen kommer att kunna göras via vår sida med publikationer så snart formgivning av den är färdig.
Kontakt:
Erica Stigblom, handläggare Viltförvaltningsenheten, 010-698 16 71