Ren luft firas för att minska ohälsa i världen
Idag firas för första gången den internationella dagen för ren luft och blå himlar - Day of Clean Air for Blue Skies - på initiativ av FN:s generalförsamling. Dagen ska öka medvetenheten om luftföroreningar och dess förödande effekter på människors hälsa och uppmanar till åtgärder för en renare luft världen över.
Ett ökat internationellt intresse för ren luft och dess betydelse för människors hälsa ligger bakom FN:s initiativ Day of Clean Air for blue skies. Dagen ska vara årligen återkommande och sätter fokus på luftföroreningarnas betydelse för människors hälsa och miljö.
Luftföroreningar orsakar cirka 7 miljoner förtida dödsfall varje år i världen och har av Världshälsoorganisationen blivit kallad för ”den osynliga mördaren”. Det är fler som dör av luftföroreningar än de som dör av malaria, tuberkulos och aids tillsammans. I Sverige är siffran 7 600 förtida dödsfall varje år.
- Sveriges utsläpp av luftföroreningar har minskat betydligt de senaste decennierna. Men luftföroreningarna här i Sverige har fortfarande stor negativ påverkan på människors hälsa och miljön. Vi har mycket arbete kvar för att uppnå de miljökvalitetsmål som påverkas av utsläpp av luftföroreningar, säger Roger Sedin, chef för Naturvårdsverkets Luftenhet.
Luftföroreningarna orsakar skador på våra ekosystem och orsakar förlust av biologisk mångfald. Många luftföroreningar bidrar direkt till klimatkrisen. Arbetet för en renare luft är en viktig del av Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen.
- För att rena luften krävs åtgärder på alla nivåer, lokalt, nationellt och internationellt. Sverige och Naturvårdsverket deltar aktivt i det internationella arbetet inom EU och FN:s luftvårdskonvention och arbetar med att ta fram regelverk och styrmedel nationellt. Ute i kommunerna sker det viktiga åtgärdsarbetet på lokal nivå, säger Anna Engleryd, handläggare på Naturvårdsverkets Luftenhet.
Mer information om dagen
Nationellt luftvårdsprogram
Kontaktperson
Anna Engleryd, handläggare, Naturvårdsverkets luftenhet, Anna.Engleryd@naturvardsverket.se 010-698 10 60
Petra Hagström, handläggare, Naturvårdsverkets luftenhet, petra.hagstrom@naturvardsverket.se 010-698 12 84