Tävlingen har bestått av två lag som under ett års tid har jobbat med framtidens lösningar för att tackla stora miljöutmaningar inom livsmedelsområdet. Båda lagen har kommit fram till lösningar som bygger på mer regional matförsörjning för att minska mängden plast, förpackningar, transporter och få mer cirkulära system.
Det vinnande tävlingsbidraget är ett koncept med ett zonsystem som ska användas som ett verktyg för en hållbar omställning. Enligt modellen ska så mycket som möjligt produceras så nära slutkonsument som möjligt. Konceptet ska bidra till mer självförsörjning, samodling och handel mellan regioner. Tävlingsjuryn bedömer att konceptet har potential som policyinstrument.
Det andra laget har tävlat med en arena för informationsdrivna livsmedelssystem. Med hjälp av realtidsdata och prognoser ska konceptet bland annat minska utbudet av färskvaror som kräver kylförvaring och plastemballage.
– För att minska belastningen på jorden behöver vi använda plast mer resurseffektivt. Hur det kan ske inom livsmedelsområdet har vi fått svar på med hjälp av tävlingen. I båda tävlingsbidragen finns lösningar som är möjliga att konkretisera och realisera. Naturvårdsverket kommer att sprida tävlingens resultat och verka för att lösningarna tas vidare, förklarar Lena Stig, handläggare på Naturvårdsverket och ansvarig för tävlingen på Naturvårdsverket.
De tävlande lagen har bestått av totalt 16 experter, egenföretagare och forskare från bland annat Sveriges kommuner och regioner, Ikea och Sveriges lantbruksuniversitet. Tävlingen har genomförts av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source i samarbete med Naturvårdsverket. Vinnarna utsågs under en digital prisutdelningsceremoni den 23 mars.
Läs mer
Kontakt
För ytterligare information, kontakta:
Lena Stig, handläggare för hållbar plastanvändning
010-698 12 60, lena.stig@naturvardsverket.se