- Det känns spännande att vi går mot en ökad samverkan med våra nordiska grannländer i en fråga som engagerar medborgarna i alla länderna. Det finns mycket att lära av varandra, såväl vad gäller arbetssätt som användning av nyutvecklad teknik, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.
Det övergripande målet med ramverket är att stödja arbetet med de skandinaviska och finska vargpopulationernas långsiktiga överlevnad. Detta genom att säkra att det finns en förbindelse mellan den skandinaviska och den finsk-karelska vargpopulationen. Det kommer att göras genom gränsöverskridande samarbete inom förvaltning och forskning, i linje med internationella riktlinjer.
Ramverket innebär att alla tre länder är beredda att samarbeta för att försöka nå likartade inventeringsmetoder för att övervaka vargpopulationerna, öka kunskapsdelningen mellan länderna och utveckla nya förvaltningsverktyg och arbetssätt.
Ur ett svenskt perspektiv ökar samarbetet mellan de tre länderna sannolikheten att bibehålla gynnsam bevarandestatus för vargen utifrån kriteriet en invandrad varg per generation. Samarbetet ger också ansvariga myndigheter möjlighet att lära av motsvarande myndigheter i de andra länderna, där utmaningarna med vargförvaltningen är likartade.
Läs mer:
Framework for Transboundary Cooperation on Management and Conservation of Wolves in Fennoscandia
För mer information kontakta:
Jens Andersson, Viltanalysenheten, 010-698 12 00, Jens.Andersson@naturvardsverket.se