Internationellt och nationellt samarbete har bidragit till minskade utsläpp av svavel i Sverige. Det är en bit kvar innan miljömålet är uppnått och fortsatt arbete krävs för att minska utsläppen av bland annat svavel och kväve, det visar den fördjupade utvärderingen av miljömålet Bara naturlig försurning som Naturvårdsverket presenterar i sin rapport.
Globalt arbete har gett effekt
Trenden är positiv, utsläppen av svavel som är den stora orsaken till försurningen, har minskat med 55 % i Sverige sedan 2001, vilket är en drastisk förbättring.
– En stor del av framgången beror på det internationella samarbetet kring luftvårdskonventionen där vår svenske ordförande, Anna Engleryd, har suttit fyra år på posten och fått fortsatt förtroende, berättar Salar Valinia.
Idag står Sverige för 11 % av depositionen som faller över Sverige, resten kommer från andra länder och från internationell sjöfart. Utöver vårt internationella samarbete sker det även ett nationellt samarbete med kommuner, länsstyrelser och företag där deras arbete bidrar positivt till att minska utsläppen av försurande ämnen i Sverige.
– Det finns också en medvetenhet bland medborgarna, när de negativa effekterna var som värst märktes det eftersom fisken i våra sjöar dog. Det väckte ett engagemang och en vilja till förändring, fortsätter Salar.
Ytterligare en positiv effekt är att utsläppen av svavel från EU-länder som faller över Sverige minskat med 89% från 1990 till 2015.
Sjöfartens påverkan
– Ett område som vi fokuserat på sedan den förra fördjupade utvärderingen är sjöfartens försurande påverkan, då en stor del av utsläppen av t.ex. svavel till Sverige kom via den internationella sjöfarten. Med hjälp av ett nytt direktiv, "SECA", minskades utsläppen av svavel i fartygsbränsle med 80 % på 1 år i Östersjön, Nordsjön och engelska kanalen - detta är ett bra exempel på vilka positiva effekter internationella styrmedel kan ha, säger Salar.
Fortsatt arbete kring biobränslen och markens försurning
I den fördjupade utvärderingen kan vi konstatera att vi genom beslutade styrmedel inte når miljömålet Bara naturlig försurning, då miljön behöver lång tid för att återhämta sig. Fortfarande är till exempel 10 % av Sveriges sjöar och vattendrag försurade.
– En utmaning vi behöver arbeta vidare med är bland annat målkonflikten mellan t.ex. ökade uttag av biobränslen och markens försurning, då en ökad tillväxt och uttag av grenar och toppar påverkar försurningsstatusen i marken negativt. Skogsbruket kräver vissa åtgärder som inverkar negativt på försurningen och det krävs ett gediget samarbete för att hitta lösningar som ger en positiv effekt för miljömålet.
Ett framtida forskningsfält för miljömålet Bara naturlig försurning är att vidareutveckla kunskapen kring kvävedeposition och vilken effekt det ger på våra ekosystem. Och, om marken i Sverige blir kvävemättad, behöver vi undersöka hur detta påverkar försurningen och vilka åtgärder vi ska använda för att undvika detta, avslutar Salar.