2017 var utsläppen av växthusgaser från svensk konsumtion cirka 90 miljoner ton, varav nästan 60 procent uppstår i utlandet. Den nya statistiken visar att utsläppen från svensk konsumtion har minskat med tio procent sedan 2008. Det finns dock en svagt uppåtgående trend sedan 2014.
Sverige har 16 miljömål och ett övergripande generationsmål som innebär att Sverige inte ska orsaka miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.
Därför räcker det inte med att utsläppen inom Sveriges gränser minskar utan vi måste även beakta utsläppen som sker i utlandet. Parisavtalet slår fast att den globala genomsnittliga temperaturökningen ska hållas väl under två grader och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.
- För att uppnå det svenska generationsmålet samt Parisavtalets mål bör de globala utsläppen vara i genomsnitt högst ett ton per person och år till 2050. Att påverka utsläppen i andra länder kan vara svårt och det ställer krav på alla aktörer i samhället., säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.

Hushållen står för 60 procent av de totala utsläppen
Hushållens utsläpp står för 60 procent av de totala utsläppen, den resterande delen kommer från offentlig konsumtion och investeringar. Offentlig konsumtion motsvaras av de varor och tjänster som exempelvis skolor, sjukhus och myndigheter köper in för att bedriva sin verksamhet. Investeringar är utsläpp kopplat till byggnader, maskiner, datorer, värdeföremål och lagerinvesteringar, båda privata och offentliga.

Att välja att konsumera mer begagnat eller återbruka kan vi minska vår klimatpåverkan. Andelen av den svenska befolkningen som kan tänka sig att till exempel lappa och laga sina kläder har ökat visar en undersökning som Naturvårdsverket tagit fram åt kampanjen Textilsmart.
Metodiken för de konsumtionsbaserade utsläppen har förbättrats
De konsumtionsbaserade utsläppen beräknas genom en så kallad miljöexpanderande input-output analys. Metoden har bland annat förbättrats genom ett nyligen avslutat forskningsprojekt "Policy-Relevant Indicators for National Consumption and Environment" (PRINCE) där syftet har varit att analysera potentiell miljöpåverkan kopplad till svensk konsumtion, både i Sverige och utomlands. Metoden är dock begränsad till 2008 som utgångsår i beräkningen. Den äldre metoden visade att utsläppen av växthusgaser var cirka 10 ton per person och år. Med den nuvarande förbättrade metod ligger utsläppen på cirka nio ton.
Läs mer om de konsumtionsbaserade utsläppen: