Luftkvaliteten i Sverige är bättre än i många andra länder men fortfarande uppskattas att 7 600 personer dör i förtid varje år på grund av luftföroreningar och luftföroreningarna kostar samhället cirka 56 miljarder kronor varje år.
Naturvårdsverket har nu rapporterat in förra årets luftkvalitetsdata till EU, en rapport som bjuder på bra och dåliga nyheter. I delar av Sverige har luftkvaliteten för vissa ämnen förbättrats. Men när det gäller gränsvärdena, miljökvalitetsnormerna, för hälsofarliga partiklar i luft (PM10) så överskrids dessa i tre kommuner, Visby, Sundsvall och Södertälje. Statistiken visar också att gränsvärdet för kvävedioxid (NO2) överskrids i ett flertal kommuner. Detta betyder att åtgärder för att få ner dessa halter måste trappas upp.
Luftföroreningar påverkar både hälsan, miljön och vårt klimat. De gör människor sjuka och särskilt utsatta är barn. Barns lungor, som fortfarande är under utveckling, tar upp relativt mer luftföroreningar jämfört med vuxna. För att minska hälsoeffekterna av luftföroreningar behöver halterna fortsätta att minska i linje med miljökvalitetsmålet Frisk luft. För att nå miljökvalitetsmålet Frisk luft behöver vi jobba både nationellt, med att bland annat minska utsläppen från trafik och från vedeldning, samt internationellt för att minska föroreningarna som kommer till oss från andra länder.
Mer information
Kontakt
Johan Genberg Safont, handläggare Luftenheten, 010-698 13 02, johan.genberg.safont@naturvardsverket.se