Myndigheterna genomför regeringens miljöpolitik på en rad olika områden och på väldigt många olika sätt. Trots mycket resurser och mycket väl utfört arbete räcker åtgärderna inte till.
Stora och viktiga insatser
Många av miljömålen är beroende av utvecklingen i andra länder. Framgångar i det internationella samarbetet och EU påverkar våra miljömål positivt. Några exempel under året är skärpningen av EU:s system för handel med utsläppsrätter och en minskning i 2019 års fiskekvoter för flera bestånd i Östersjön.
Under 2018 tog riksdagen beslut om en långsiktig energipolitisk inriktning. Den innebär bland annat ett mål om 100 procent förnybar elproduktion till år 2040. Ett annat exempel är de nya bestämmelserna som underlättar installation av solcellspaneler och solfångare.
Stora statliga resurser har lagts på insatser för den biologiska mångfalden, till exempel genom jordbrukets miljöersättningar, områdesskydd, skötsel och åtgärdsprogram för hotade arter. Ökade medel under 2018 har möjliggjort ytterligare insatser för skydd och skötsel. Länsstyrelsernas insatser för skydd av värdefull natur och sanering av förorenade områden är mycket stora. De kompletterades under året med Våtmarkssatsningen. Här har 118 miljoner kronor fördelats till länsstyrelserna som beslutat om 177 våtmarksprojekt. Syftet är att öka tillskottet till grundvattnet och stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflödena. De särskilda anslagen är en förutsättning för arbetet – men de räcker inte.
Vi behöver öka tempot
- De samlade insatserna i samhället räcker inte för att nå miljömålen. Tempot måste därför öka och klimatförändringarna och utarmningen av den biologiska mångfalden är två områden där det behövs snabba och kraftfulla insatser för att vända den negativa utvecklingen i miljön, säger Lisa Eriksson, chef för Utvärderingsenheten på Naturvårdsverket.
Mer information
Rapporten Årlig uppföljning av miljömålen 2019 överlämnas till regeringen den 29 mars 2019.
Kontakt
Jonas Rodhe, handläggare på Utvärderingsenheten, Naturvårdsverket, jonas.rodhe@naturvardsverket.se
Lisa Eriksson, chef för Utvärderingsenheten Naturvårdsverket, lisa.eriksson@naturvardsverket.se