Den 9 maj 2019 beslutade Naturvårdsverket om nya miniminivåer för varg. Naturvårdsverket bedömer att det bäst tillgodoser de politiska målen för rovdjursförvaltningen att besluta om miniminivåer som är så låga som möjligt utan att det riskerar att äventyra artens möjligheter att klara sig långsiktigt. Detta förutsätter att miniminivåerna motsvaras av faktiska föryngringar – varghonor med ungar som är konstaterade i inventeringar. Det ger utrymme för länsstyrelsen att besluta om regional förvaltning utifrån de förutsättningar som finns i länen.
Ska motsvara nationellt referensvärde
Naturvårdsverket har fastställt miniminivåer med utgångspunkt i förslag från länsstyrelsernas samverkansråd för de tre rovdjursförvaltningsområdena (norra, mellersta och södra Sverige). Samverkansrådens förslag har justerats av Naturvårdsverket så att de sammantaget motsvarar det nationella referensvärdet på 300 individer. Det nationella referensvärdet är det antal vargar som krävs för att arten ska klara sig långsiktigt, så kallad gynnsam bevarandestatus. Referensvärdet har rapporterats till EU i april.
Det förra beslutet om miniminivåer för varg togs 2014. Då fanns inga vargföryngringar i varken norra eller södra rovdjursförvaltningsområdet. Denna gång har norra förvaltningsområdet en föryngring (10 vargar) som miniminivå. Det södra förvaltningsområdet har en halv föryngring (5 vargar) som miniminivå. Det har alltså skett en spridning från mellersta förvaltningsområdet till norra och södra.
–En spridning från det mellersta till de norra och södra rovdjursförvaltningsområdena är i linje med de nationella rovdjurspolitiska målen om ökad spridning och minskade koncentrationer där rovdjuren gör som mest skada, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
Information om vilka nivåer som gäller för varje län finns på Naturvårdsverkets webbplats.
Kan ses över vid behov
Miniminivåerna anges i antal föryngringar på både läns- och rovdjursförvaltningsområdesnivå och gäller i fem år. De kan även ses över tidigare om till exempel en ökad spridning gör att nivåerna kan justeras. Miniminivåer för björn och järv beslutas i slutet av året. Mer information och vägledning finns på Naturvårdsverkets webbplats.
Kontakt
Marcus Öhman, chef viltförvaltningsenheten, 010-698 11 67, marcus.ohman@naturvardsverket.se
Gunilla Skotnicka Ewing, biträdande avdelningschef Naturavdelningen, 010-698 11 54, gunilla.skotnicka@naturvardsverket.se