Rapporten från FN:s forskarpanel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, sammanfattar den allvarliga situationen för biologisk mångfald på global nivå och hur människan har överutnyttjat naturens resurser i de flesta av världens regioner. Rapporten visar att ungefär en miljon arter, både växter och djur, idag är utrotningshotade och många riskerar att försvinna inom ett årtionde.
Författarna till rapporten understryker dock att det inte är försent att agera – men att agerandet måste ske nu och på alla nivåer – lokalt, regionalt och globalt.
– Stötestenen nu är att genomföra nödvändiga samhällsomställningar i många av världens regioner. Det handlar om att förhindra korruption, få en mer rättvis fördelning av jordens resurser, men också att minska kontraproduktiva miljösubventioner inom fiskenäring och skogsbruk, berättar Cecilia Lindblad, IPBES-panelens kontaktperson i Sverige och på plats i Paris på plenarmötet om rapporten.
– För Sveriges del innebär rapporten att vi kan verka för ökad satsning på skydd och förvaltning av natur, bland annat genom att uppfylla EU:s Art- och habitatdirektiv och det marina direktivet. Vi kan också satsa på kunskapshöjande insatser om betydelsen av biologisk mångfald, säger Cecilia Lindblad.
En viktig del i IPBES-panelens arbete är att integrera traditionell och lokal kunskap i analyserna. Rapporten bygger på att över 150 internationella forskare och experter har analyserat litteratur från natur- och samhällsvetenskap med traditionell och lokal kunskap. Tillsammans blir bilden av integrationen mellan människans roll, miljöförändringar och nyttjandet av biologisk mångfald tydligare.
Läs fler detaljer i pressmeddelandet från IPBES-panelen