– Det behövs nya lösningar och innovationer i miljöarbetet för att fortare få bättre miljö och klimat. Innovationstävlingen Transformativ infrastruktur har resulterat i sju konkreta utvecklingsområden inom design, klimatsmarta material, byggprocesser och affärsmodeller som tillsammans uppnår nollutsläpp av växthusgaser, berättar Eva Dalenstam, innovationssamordnare på Naturvårdsverket.
Bland lösningsförslagen finns bland annat betong som odlas fram i havet, materialsnåla konstruktioner med inbyggda solceller och vindkraftverk samt byggdelar konstruerade för att återanvändas.
– Branschen äger resultaten gemensamt och några lösningar har redan gått till vidareutveckling. För att påskynda implementeringen har tävlingen även arbetat fram en rad policyförslag som också är avgörande resultat, säger Eva Dalenstam.
Ny tävlingsmodell för fler branscher
Tävlingen Transformativ infrastruktur pågick under 2018 enligt en modell som testades för första gången i Sverige. Modellen bygger på samverkan och medskapande mellan näringsliv, akademi och myndigheter. I tävlingen deltog 29 organisationer och enligt deltagarna har tävlingen också bidragit med nya kontakter, kunskap och omvärderingar.
– Vi har nu modifierat och testat en ny modell för innovationstävlingar i Sverige. Modellen är redo att kopieras vilket också redan sker. Bland annat är Naturvårdsverket involverade i två nya tävlingar, en om cirkulärt anläggningsarbete och en om hållbar plastanvändning, säger Eva Dalenstam.
Kontakt
För mer information kontakta:
Eva Dalenstam, innovationssamordnare, Naturvårdsverket
Tel. 076-115 15 06, eva.dalenstam@naturvardsverket.se