– Vanliga användningsområden är analyser av ekosystemtjänster, innehåll till planeringsunderlag för grön infrastruktur eller underlag för bekämpning av invasiva arter som granbarkborre, berättar Birgitta Olsson på Naturvårdsverket.
Nationella marktäckedata är en ny kartering av Sverige. Syftet är att få grundläggande information om landskapet och hur det förändras. Karteringen har pågått under 2017 och 2018. Sedan kommer kartan att uppdateras regelbundet. Marktäckedatan består av en baskartering i 25 tematiska klasser som till exempel sjö- och vattendrag eller exploaterad mark i form av väg, byggnader eller annat.
Data kan hämtas ut samlat så att det går till exempel att ta reda på var i landet det finns granskog eller exploaterad mark. Det går även att beräkna arealer av de olika naturtyperna för hela eller delar av landet.
– Analysen av data får dock användaren göra själv. Marktäcket är karterat, inte värderat. Att marken täcks av granskog eller byggnader säger ingenting om det är tät eller gles granskog eller bebyggelse. Naturvårdsverket kommer att ta fram och publicera några statistikberäkningar som till exempel arealen av olika naturtyper inom Sveriges skyddade områden, berättar Birgitta Olsson.
Karteringen är gjord med 10 meters upplösning och med en minsta karteringsenhet på 0,01-0,1 hektar.
– Upplösningen är vald utifrån tillgängliga satellitdata och är den mest detaljerade kartering vi kan göra på nationell nivå. För en kommun kan det bli för grovt i vissa fall men på regional och nationell nivå fungerar det bra, säger Birgitta Olsson.
Utöver baskarteringen ingår tilläggsskikt för bland annat markanvändning.
– Det innebär att till exempel en golfbana inte är karterad i rikstäckande data utan informationen om golfbanans avgränsning ligger i ett tilläggsskikt, säger Birgitta Olsson. På så sätt karteras även golfbanans ”beståndsdelar” som kan användas i analyser över till exempel öppen mark, skog eller vatten. På samma sätt är betesmark ett tilläggskikt eftersom bete kan ske i öppen mark, skogklädd mark eller på våtmarker.
Kontakt
För mer information kontakta:
Birgitta Olsson, handläggare på Fastighetsenheten, Naturvårdsverket
birgitta.olsson@naturvardsverket.se, 010-698 14 48
Ola Inghe, handläggare på Naturanalysenheten, Naturvårdsverket
ola.inghe@naturvardsverket.se, 010-698 15 71