Ett naturum är ett besökscentrum för allmänheten som ska lyfta fram ett naturområdes unika växt-, djur- och kulturliv. Naturum Trollskogen ligger på Ölands nordostligaste udde, vid porten till naturreservatet Trollskogen. Hela området kring naturum har fått en upprustning och ett nytt hus står nu klart, med ny utställning och nya guidningar.
- Den nya utställningen lyfter de olika miljöer som en kan se och uppleva i Trollskogen. Som besökare kommer du mötas av en sinnrik och vacker arkitektur där gränsen mellan ute och inne suddas ut tack vare de stora glaspartierna. Ljuset blir en del av upplevelsen och gör utställningen inbjudande, säger Anna Grundén, samordnare för naturum på Naturvårdsverket.
Besökaren får på ett lättsamt sätt följa mården Morris genom utställningen för att lära sig mer om strandängarna och deras växt- och djurliv, livet under ytan i Grankullaviken, livet kring och i de stora ekarna, tallskogen och dess växt- och djurliv och till sist klapperstenstranden och Östersjön med dess unika värden.
- En av naturum Trollskogen viktigaste och mest uppskattade egenskaper sedan tidigare är utomhuskänslan och den nära kontakten med just Trollskogen. Detta tar vi nu tillvara genom att även ha utställningsdelar utanför själva naturumbyggnaden, säger Anna Lindberg, naturkommunikatör på Länsstyrelsen Kalmar län.
Naturvårdsverket äger byggnaderna och Länsstyrelsen Kalmar län förvaltar och driver verksamheten på uppdrag av Naturvårdsverket. Nyinvigningen sker på påskafton, den 20 april.
Fakta om naturum
Det finns 33 naturum i Sverige. Naturum fungerar som porten till naturen och är utspridda från Abisko i norr till Stenshuvud i söder. Naturum i Sverige hade 2018 1,8 miljoner besök. Naturvårdsverket äger rätten till namnet och varumärket naturum och ser naturum som ett viktigt medel för att förmedla kunskap om natur och naturvård, berika allmänhetens friluftsliv och inspirera till besök i naturen. Läs mer på www.naturum.nu
För ytterligare information, kontakta:
Anna Grundén, samordnare för naturum på Naturvårdsverket, 010- 968 12 48, anna.grunden@naturvardsverket.se