Rapporten om Begränsad klimatpåverkan beskriver klimatets tillstånd idag, scenarier för den fortsatta utvecklingen och centrala åtgärdsområden. Den utgör ett av underlagen till 2019 års fördjupade utvärdering av samtliga miljökvalitetsmål och generationsmålet.
Varmare än någonsin
Rapporten visar att omfattande konsekvenser av det förändrade klimatet kan ses redan idag. Den globala medeltemperaturen uppskattas vara högre än den någonsin varit under den moderna civilisationens historia. Ur ett klimathistoriskt perspektiv är det också tydligt att takten i temperaturökningen för närvarande är mycket hög. Konsekvenserna av det förändrade klimatet yttrar sig bland annat i form av smältande glaciärer, stigande havsnivåer och mer extremväder. Värmeböljan i Sverige 2018 ligger också i linje med denna utveckling.
Temperaturhöjningen ska bromsas
Utrymmet för ytterligare utsläpp är nu mycket trångt, om det ska vara möjligt att nå målen kopplade till Parisavtalet och miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan. Här anges att den globala medeltemperaturökningen ska begränsas till långt under 2 grader Celsius över förindustriell nivå, och att ansträngningar ska göras för att hålla ökningen under 1,5 grader. Utvecklingen på global nivå går dock i fel riktning. De globala utsläppen av koldioxid från energianvändning år 2018 var större än något tidigare år. I Sverige har utsläppen minskat, men i en takt som behöver gå mycket snabbare framöver.
Krävs genomgripande förändring
Naturvårdsverket konstaterar att miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan inte kommer att uppnås med befintliga och beslutade styrmedel. Utsläppsgapet på global nivå mellan dagens utveckling och vad som behövs, illustreras i figuren nedan. För att sluta gapet krävs genomgripande samhällsförändringar på global nivå. Det handlar bland annat om att investeringsflöden som idag går till energi- och resurskrävande samhällsbyggnad och användandet av fossila bränslen snabbt behöver byta inriktning och istället användas till satsningar på sådant som förnybar energi, energieffektiviseringar, energi- och resurseffektivare infrastruktur och bebyggelse med koldioxidneutrala material. I Sverige hör åtgärder kopplade till transporterna och utsläppen från vår basindustri till dem som är särskilt angelägna och brådskande.
Sverige driver på
I Naturvårdsverkets utvärdering hänvisas till den senaste specialrapporten från FN:s klimatpanel IPCC, från hösten 2018, som tydligt visar på de stora vinsterna för människa och natur med att hålla den ytterligare uppvärmningen så låg som möjligt. IPCC visar samtidigt också på hur utvecklingsvägar för en begränsning av den fortsatta uppvärmningen inte bara kan göra att mycket allvarliga klimatskadeverkningar undviks, utan också bidra till lösningar på andra miljö- och samhällsutmaningar och en hållbar utveckling i bred bemärkelse. Även små länder som Sverige har potential till globalt inflytande – däribland i roller som förebilder, inspiratörer och exportörer av produkter, kunskaper, stöd och kapacitetsuppbyggnad i den globala omställningen.
Globala växthusgasutsläpp under olika scenarier och utsläppsgapet vid år 2030.

Ett mer omfattande underlag för det svenska klimatpolitiska arbetet kommer 15 mars 2019, då Naturvårdsverket redovisar underlaget till regeringens kommande klimatpolitiska handlingsplan.
Länkar
Kontaktperson
Pelle Boberg, klimatanalytiker på Naturvårdsverket
Telefon: 010-6981320, e-post pelle.boberg@naturvardsverket.se