I de nya föreskrifterna föreslår Naturvårdsverket att man delar in i Sverige i två olika hanteringsområden. Länsstyrelserna i landets norra delar ska göra åtgärder som syftar till utrotning eftersom arterna än så länge är mindre spridda i dessa områden. Utrotning bedöms fortfarande vara genomförbar där. I övriga delar av landet får länsstyrelserna själva välja om de ska utrota, begränsa eller innesluta artbestånden. De måste dock prioritera utrotningsåtgärder i miljöskyddade områden, bostads- och rekreationsområden samt områden där man vet att arterna lätt sprids vidare.
För det långsiktiga arbetet med jätteloka och jättebalsamin ska länsstyrelserna ska också ta fram hanteringsåtgärdsplaner. Planerna ska bl.a. innehålla en kartläggning av arternas förekomst i länet och planering av åtgärder.
Möjlighet att lämna synpunkter på förslagen
Det finns nu möjlighet att tycka till om förslagen på nya föreskrifter samt tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. Synpunkter kan lämnas till Naturvårdsverket senast den 22 november. Förskrifterna planeras att träda ikraft den 1 februari 2020.
Bakgrund till förslaget
Enligt EU-förordning (EU) nr 1143/2014 ska EU-listade invasiva främmande arter utrotas i medlemsländerna. Om en EU-listad art redan har stor spridning kan det vara så att fullständig utrotning inte är ekonomiskt försvarbart. För dessa arter ska medlemsländerna införa särskilda hanteringsåtgärder.
Mer information
Kontakt