Den förändrade beräkningsmodellen gör att en större andel utsläpp kommer att räknas som inrikes sjöfart istället för utrikes, vilket även får konsekvenser för uppföljningen av Sveriges klimatmål. Målet är att utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 % från 2010 till 2030. Den nya metodiken kommer att användas för hela tidsperioden.
- Vi på Naturvårdsverket är positiva till den här förändringen och ser löpande utveckling av statistiken som naturlig och positiv för att hela tiden förbättra kvaliteten, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.
Den nya beräkningsmodellen gör att utsläppen från inrikes sjöfart i det närmaste fördubblas för år 2016, från 342 000 ton till 662 000 ton.
- Det är för tidigt att säga något om hur förändringen kommer att påverka hela tidsserien. Sjöfarten står fortsatt för en relativt liten del, så troligtvis har den här förändringen en mindre påverkan på transportsektorns totala utsläpp, säger Jonas Allerup.
Metodikförändringen innebär kort att SMHI övergår till att använda GPS-data som spårar fartyg mellan svenska hamnar. Med hjälp av en modell (Shipair) kan man sedan skatta hur mycket bränsle varje fartyg gör av med och därefter beräkna utsläppsmängderna. Tidigare metod har byggt på skattade bränslemängder från oljeleverantörerna och den nya metoden är betydligt mer exakt.
Mer information
Utsläpp av växthusgaser från inrikes transporter