I kategorin Uthållighet och långsiktighet vann Göteborgs stad, förvaltningen Kretslopp och vatten, för sitt strategiska arbete med att förebygga avfall och därigenom minska miljöpåverkan. Arbetssättet har gett mycket goda resultat och många andra organisationer har visat ett intresse att lära sig hur de har lyckats.
Initiativet HYBRIT vann kategorin Mod och tempo för att de tagit sig an den enorma utmaningen att göra svensk stålproduktion helt fossilfri. Med deras nya teknik finns potential att kapa 10 procent av hela Sveriges växthusgasutsläpp och ännu mer om tekniken sprids globalt.
Vinnaren som röstades fram som Årets inspiratör blev Lennart Henrikson som ägnat hela sitt yrkesliv åt att främja god vattenvård och hållbart skogsbruk. Lennart har utbildat och inspirerat hundratals markägare att bedriva skogsbruk så att livsmiljöerna bevaras i skogens sjöar och vattendrag.
Om priset
Miljömålspriset är ett pris som Naturvårdsverket instiftat för att uppmärksamma och belöna ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål. Priset delas ut för första gången i år, då miljömålen fyller 20 år. Priset består av ett inramat diplom och den stora äran att bli utvald och upplyft som ett gott exempel för hela Sverige.
Under januari och februari kunde alla som ville lämna förslag på kandidater som de tyckte förtjänar pris i någon av de tre kategorierna: Miljömålspriset - uthållighet och långsiktighet, Miljömålspriset - mod och tempo samt Miljömålspriset - årets inspiratör. Därefter valde en jury ut tio kandidater för priserna. Juryn har slutligen valt vinnare i de två första kategorierna. Vinnaren i kategorin Årets inspiratör har utsetts genom omröstning på webben.
Kontakt
Martin Påhlman, chef Miljömålsenheten, 010-698 14 29, martin.pahlman@naturvardsverket.se
Sabina Nilsson, projektledare Miljömålsenheten, 010-698 13 65, Sabina.Nilsson@Naturvardsverket.se