– Det finns flera olika sätt att skapa bra förutsättningar för växt- och djurarter i odlingslandskapet. I filmen om odlingslandskapet illustreras hur det är möjligt att bevara, restaurera och stärka de traditionella ekosystemens funktioner och bidra till fungerande ekosystem där växter och djur kan leva - samtidigt som det gynnar samhället och människor som lever där, säger Ingrid Johansson Horner, projektledare för grön infrastruktur på Naturvårdsverket.
Förändrade brukningsmetoder
Filmen visar bland annat hur förändrade brukningsmetoder påverkar ekosystemet. Förr i tiden bidrog traditionellt brukande av marker till hela landskap med rika miljöer för växter och djur att leva och förökas i. Dagens brukningsmetoder ser annorlunda ut med exempelvis större brukningsenheter och mer monokultur av grödor. Blommande ängar har gjorts om till åkermark som gör att ängarnas biologiska mångfald försvinner och flera olika förändringar har lett till att arter som till exempel pollinerare och andra insekter inte kan överleva i de glest belägna gräsmarkerna som finns kvar i landskapet.
Filmen ger exempel på åtgärder för att öka den biologiska mångfalden i grön infrastruktur.
– Att bevara naturliga kantzoner vid vägar, diken och bryn som tar upp näringsrikt vatten från åkrar och vägbanor är ganska enkla åtgärder. Zonerna fungerar också som livsmiljöer för växter, insekter och fåglar. Även åtgärder som att skapa miljöer och restaurera naturliga betesmarker med solbelysta träd för att skapa bostäder åt fåglar, fladdermöss och insekter. Trädgårdsägare kan också bidra genom att plantera blommande buskar för pollinerare och elbolag kan anpassa skötseln av elledningsgator för att gynna biologiskt rika gräsmarker, berättar Ingrid Johansson Horner.
Idag finns de flesta gräsmarker med fungerande grön infrastruktur i södra Sverige. Men genom att fler genomför många små insatser i hela landet kan det tillsammans skapa goda förutsättningar för rika och fungerande ekosystem i Sverige.
Läs mer
Kontakt
För mer information, kontakta:
Ingrid Johansson Horner, projektledare för grön infrastruktur,
010-698 14 06 ingrid.johansson-horner@naturvardsverket.se