Vägledning som kommer ut idag ger tillsynsmyndigheterna mer kunskap om riskbedömning och metoder för att åtgärda mark som förorenats av högfluorerade ämnen, så kallade PFAS. Vägledningen är en kunskapssammanställning.
PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), eller högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för mer än 3000 industriellt framställda kemikalier. De kan finnas i ett stort antal produkter som till exempel i brandsläckningsskum, förpackningar och textilier. PFAS är vitt spridda i miljön, extremt långlivade och vissa är giftiga. Flera av dem bioackumuleras, det vill säga anrikas hos biologiska organismer.
Det är därför angeläget att åtgärda områden förorenade med PFAS, och Naturvårdsverket och flera andra statliga myndigheter har arbetat med frågan. Förra året redovisade Naturvårdsverket ett uppdrag från regeringen om att ta fram mer kunskap om risker, källor och egenskaper hos PFAS, samt metoder för att åtgärda PFAS-förorenade områden. Uppdraget genomfördes tillsammans med Sveriges geologiska undersökning (SGU), Statens geotekniska institut (SGI) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Underlaget har använts för att skapa en vägledning som ger tillsynsmyndigheterna stöd i sitt arbete.Denna vägledning ingår som ett delmoment i detta regeringsuppdrag.
Kontaktperson
Magdalena Gleisner, Naturvårdsverket, handläggare, 010-698 10 22, magdalena.gleisner@naturvardsverket.se
Jonny Riise, Naturvårdsverket, handläggare, 010-698 14 12, jonny.riise@naturvardsverket.se
Michael Pettersson, miljökemist, Statens geotekniska institut (SGI), 08-578 455 10, michael.pettersson@swedgeo.se