Statistik för första kvartalet 2018 används som en temperaturmätare för att följa upp klimatmålen. Statistiken visar att utsläppen har ökat med cirka 3,6 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Det är främst el- och fjärrvärmeproduktionen som står för ökningen, vilket beror på att den senaste vintern var kyligare än vintern dessförinnan som var relativt mild.
Den långsiktiga trenden visar att utsläppen sedan 2005 har minskat med cirka två procent per år i genomsnitt. Dagens beslutade styrmedel beräknas ge betydligt mindre utsläpp framöver, men det är ändå för lite i jämförelse med den minskning på fem till åtta procent som behövs för att Sverige ska nå nettonollutsläpp 2045.
– För att öka takten i klimatomställningen och nå Sveriges klimatmål krävs därmed ytterligare åtgärder och styrmedel, konstaterar Julien Morel, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.
Den 12:e december publicerar Naturvårdsverket slutgiltig årlig officiell utsläppsstatistik för att följa upp klimatmålen i Sverige, EU och internationellt. Med hjälp av den årliga statistiken utvärderar och analyserar Naturvårdsverket effekten av klimatåtgärder över längre tidsperioder.
Läs mer om statistik
Läs mer om Sveriges klimatmål
Metod
Slutlig statistik över Sveriges utsläpp av växthusgaser, som används för att följa upp Sveriges klimatmål, publiceras den 12:e december. För att kunna få en snabbare uppföljning publicerar Naturvårdsverket kvartalsstatistik, vilket baseras på en enklare metod och därmed ska betraktas som mer osäker.
Utsläppen från transporter och arbetsmaskiner första kvartalet 2018 är preliminära och kommer att revideras till följd av att den tidigare metodiken inte kunnat användas och en framskrivning har istället gjorts från 2017.
De utsläpp som utrikes transporter via sjöfart och flyg ger upphov till omfattas inte av Sveriges klimatmål. Utsläpp från bränsle som tankas i Sverige och används till utrikes sjöfart och flyg, även kallad internationell bunkring, ökade med två procent jämfört med samma kvartal föregående år. Sjöfarten står för den största andelen av utsläppen.
Statistiska Centralbyråns statistik
Statistiska Centralbyrån publicerar kvartalsvis officiell statistik om miljöekonomi, så kallade miljöräkenskaper, där klimat och luftutsläpp per bransch är en av komponenterna. Statistiken är uppbyggd med Nationalräkenskaperna som grund och används för miljöekonomiska analyser om sambandet mellan miljö och ekonomi.