Utsläppen från vår konsumtion ligger på cirka 101 miljoner ton för 2016 och är i princip oförändrade under tidsperioden från 2008. Knappt två tredjedelar av utsläppen sker i andra länder genom produktionen av produkter och tjänster som konsumeras i Sverige.
- IPCC:s 1,5-graders rapport visar tydligt att vi har långt kvar till vad som krävs för Parisavtalet, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket. I genomsnitt behöver världens alla länder nå under ett ton per person år 2050 och halvera utsläppen till 2030.
Konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser

De konsumtionsbaserade utsläppen tas fram för att följa upp klimatpåverkan till följd av svensk konsumtion som också genererar stora utsläpp i andra länder. Metoden har förbättrades avsevärt i år genom att en ny modell, framtagen av forskningsprojektet Prince, har tillämpats.
Den nyligen publicerade rapporten från IPCC visar på utsläppsscenarier för att begränsa temperaturhöjningen till under 1,5 grader. Fördelade per person innebär scenarierna att de genomsnittliga utsläppen per person för alla länder bör vara mindre än ett ton per person till år 2050. Figuren visar de fyra typscenarier som IPCC lyfter upp för att illustrera möjliga vägar till 1,5 grader.
Scenarier för att nå 1,5 grader

Att tillåta större utsläpp globalt fram till 2050 skulle innebära att temperaturen överskrider målet i högre utsträckning och kräver en större mängd negativa utsläpp under andra halvan av seklet. En så omfattande mängd negativa utsläpp kan potentiellt orsaka oönskade effekter för andra hållbarhetsmål och förknippas med stora osäkerheter.
Läs mer om Sveriges utsläpp:
Nya indikatorer för konsumtionsbaserade utsläppen förslås
Den 31 januari 2019 kommer Naturvårdsverket redovisa ett regeringsuppdrag som föreslår indikatorer som ett sätt att följa de konsumtionsbaserade utsläppen.