Idag redovisas den årliga uppföljningen av Sveriges miljömål till miljöminister Karolina Skog. Rapporten sammanfattar myndigheternas insatser för att nå målen och beskriver hur det går i arbete med att uppnå miljömålen. Många andra bidrar också i arbetet. Näringslivets och kommunernas arbete redovisas på www.sverigesmiljömål.se.
Viktiga satsningar under året
Den årliga uppföljningen tar upp viktiga steg i klimatarbetet såsom en ny klimatlag och stödet till lokala klimatinvesteringar, Klimatklivet. Myndigheter och kommuner sprider kunskaper om ekosystemtjänster och har börjat värdera dessa i sina styrande dokument över mark- och vattenresurserna. Samverkan mellan myndigheter och andra aktörer för en giftfri vardag och en hållbar konsumtion är andra viktiga pusselbitar i arbetet för att nå miljömålen. Ett sådant exempel är de kriterier som Kemikalieinspektionen och Upphandlingsmyndigheten har tagit fram för upphandling av inredning och leksaker till förskolor.
Uppdaterat stycke: Så här går det i arbetet
Till 2020 ser vi att två miljökvalitetsmål, Säker strålmiljö och Skyddande ozonskikt, nås eller är nära att nås, medan 14 mål inte kommer att nås. Det finns en möjlighet att nå skogsdelen av etappmålet om skyddade områden genom regeringens ökade anslag för skydd av mark. Flera viktiga framsteg har skett för att närma sig etappmålet om att minska barns exponering för farliga kemikalier.
− Vår bedömning är att det krävs fortsatt stora insatser, både nationellt och internationellt för många av målen, Det gäller särskilt de mål som rör de globala ödesfrågorna, klimatet och den biologiska mångfalden, säger Björn Risinger generaldirektör på Naturvårdsverket.
På Sveriges miljömål.se lanserar myndigheterna idag också helt nya indikatorer. De gör det lättare att följa utvecklingen mot miljömålen.
Läs mer: