Konferensens syfte är att lyfta och skapa dialog kring hur vi kan förbättra förvaltningen av naturresurser för att skapa hållbara och fredliga resultat som accelererar genomförandet av Agenda 2030 och Globala målen.
Stockholm Dialogue on the Nexus between Human Rights, Environmental Sustainability and Conflict Prevention samlar representanter från regeringar, FN, akademin, civilsamhället och privatsektorn från länder som har stora mineraltillgångar, inklusive Colombia, Peru och Kenya.
Under dialogen kommer politiska beslutsfattare att undersöka hur man överbryggar arbetet för mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och fred genom integrerade lösningar för naturresurshantering, genom att utgå från utvinningsindustrin som exempel.
Efterfrågan på metaller och mineraler fortsätter växa parallellt med att behovet av hållbar tillväxt och grön teknik för att minska utsläppen av koldioxid ökar. Eftersom att utvinningsindustrin idag sträcker sig in i tidigare orörda områden, krävs ansträngningar för att skydda de mänskliga rättigheterna och den biologiska mångfalden och ekosystemen som lokala samhällen i allt större utsträckning är beroende av.
Experter inom området kommer att lyfta fram dessa utmaningar och de metoder och lösningar som utvecklats för att integrera mänskliga rättigheter och miljö i gruvssektorns styrning. Fallstudier visar hur sådana metoder kan säkerställa en bättre balans mellan sociala, miljömässiga och ekonomiska dimensioner av hållbar utveckling, samt minska orsakerna till konflikt och bidra till att upprätthålla fred.
Dialogen kommer att visa upp initiativ och landsexempel som stöds av gemensamma projekt mellan UNDP, Naturvårdsverket, UNEP och Folke Bernadotteakademin med flera.
Tid och plats
Tisdagen den 12 juli, World Trade Center, Klarabersgviadukten 70 i Stockholm.
Delta på plats eller via internet
Arrangörer
Konferensen arrangeras av FN:s utvecklingsprogram (UNDP), UN Environment (UNEP), Naturvårdsverket, och Folke Bernadotteakademin.