Naturvårdsverket har beställt en studie av IVL Svenska Miljöinstitutet för att undersöka förutsättningarna för en hållbar stadsutveckling i framtiden. En av slutsatserna är att kommuner behöver mer kunskap och verktyg för att kunna utveckla städerna till tätare men samtidigt grönare och mer hållbara samhällen med god luftkvalitet, i takt med att befolkningen ökar. Stadsplaneringen måste baseras på kunskap om hur byggnationer och gröna inslag kan påverka luftkvalitet.
Sveriges befolkning beräknas öka med drygt en miljon fram till 2030 och tillväxten kommer främst ske i städerna. Förtätning av städerna är en strategi för att kunna hantera denna utveckling. Att bygga tätt kan innebära många miljöfördelar i form av ökad energieffektivisering, mer samtransport och ökad kollektiv resursfördelning, som är bra för klimatet och även luftkvaliteten.
Men det finns även en risk att det påverkar luftkvaliteten negativt. Mer trafik kan ge ökade utsläpp; tätare och högre bebyggelse minskar ventilationen av gaturummen. Halterna av skadliga luftföroreningar kan öka i trafikutsatta områden och leda till större hälsoproblem för invånarna. I IVL:s rapport beskrivs den kunskap som finns idag om hur hus och vegetation ska placeras för att upprätthålla en god ventilering av skadliga luftföroreningar i staden.
Hela rapporten finns att läsa på IVL Svenska Miljöinstitutets webbplats:
För mer information, vänligen kontakta:
Liselotte Säll, handläggare luftenheten, Naturvårdsverket, 010 698 1251, Liselotte.sall@naturvardsverket.se
Jenny Lindén, IVL Svenska Miljöinstitutet, 010 788 6828, jenny.linden@ivl.se