Naturvårdsverket har nyligen genomfört en kommunikationssatsning om naturens gratisarbete, ekosystemtjänster. Satsningens slutredovisning visar tydliga resultat i form av ökad kunskap samt att fler beslut tar, och kommer ta, hänsyn till värdet av ekosystemtjänster.
– Varje dag fattas hundratals beslut som påverkar Sveriges ekosystem. Därför är det mycket glädjande att en så stor andel, 75 procent, bedömer att fler beslut inom den egna sektorn kommer att fattas utifrån kännedom om värdet av ekosystemtjänster, säger Karin Skantze, projektledare för Naturvårdsverkets regeringsuppdrag att kommunicera ekosystemtjänster.
Bredden av ekosystemtjänster är omfattande. Det handlar om bättre hälsa, luft, vatten och klimat, liksom maten vi äter. Några konkreta exempel är att insekter pollinerar växter, träden renar luft samt att våtmarker renar och buffrar vatten. Ekosystemen påverkas exempelvis när bostäder byggs, trafik organiseras eller när jord och skog brukas.
Navet i Naturvårdsverkets kommunikationssatsning har varit ett nätverk med över 50 medlemmar från olika kommuner, länsstyrelser och företag inom areella näringar och byggbranschen. Bland medlemmarna uppger 74 procent att de nyligen, utifrån värdet av ekosystemtjänster, har påverkat beslut inom den egna verksamheten.
– Resultaten tyder på att nätverket har lyckats sprida kunskap om ekosystemtjänster vidare inom sin sektor och att de har påverkat sina respektive företag och organisationer, säger Karin Skantze.
– Att värdera ekosystemtjänster ger mer medvetna beslut eftersom vi ser vilka nyttor naturen ger. Det är både ekologiskt, socialt och ekonomiskt smart att samarbeta mer med naturen och dra nytta av det gratisarbete som ekosystemen ger våra samhällen, säger Karin Skantze.
Kort bakgrund
2014 till 2017 genomförde Naturvårdsverket, tillsammans med flera aktörer, en kommunikationssatsning för att uppmärksamma värdet av biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Arbetet har genomförts inom ett regeringsuppdrag och bidrar till miljömålssystemets etappmål om biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Resultaten, som redovisas i denna nyhet, kommer ur en telefonundersökning med 200 strateger, sakkunniga och chefer på kommuner, länsstyrelser, areella näringar samt bygg- och infrastrukturbranschen. Telefonintervjuerna genomfördes september till oktober 2017.
Mer information
Ladda ned och läs hela slutredovisningen
Kontakt
Karin Skantze, projektledare för Naturvårdsverkets regeringsuppdrag att kommunicera ekosystemtjänster
Tel: 076-1151842, karin.skantze@naturvardsverket.se