Slutsatser från studien Biodiversity and ecosystem services in Nordic coastal ecosystems – an IPBES like assessment, visar på att sociala och kulturella likheter är en styrka i de nordiska länderna, som exempelvis intresset för friluftsliv och turism i kustnära områden. Men för att bibehålla kustens biologiska mångfald bör socio-ekonomiska och kulturella faktorer integreras bättre för att förstå naturens förändringar.
Arbetet redovisas i volym 1, en generell översikt och volym 2, de geografiska fallstudierna, samt sammanfattningen för beslutsfattare (som tidigare publicerats på Naturvårdsverkets webbplats). I volym 1 konstateras bland annat att den ekologiska statusen varierar mellan områden. Den är god i nordöstra Atlanten och Bottenhavet, måttlig i Arkonabassängen och Öresund, men otillfredsställande i Östersjön och Finska viken. I volym 2 redovisas resultaten från de tio fallstudierna.
Projektet är ett samarbete mellan Danmark, Finland, Island, Norge, Färöarna, Grönland, Åland och Sverige, där Naturvårdsverket har varit projektledare. Projektet är gjort på uppdrag av Nordiska Ministerrådet.
Arbetet är inspirerat av biodiversitetspanelen IPBES (Intergovernmental science-policy Plattform on Biodiversity and Ecosystem Services).
Ladda ner och läs rapportens delar:
Läs Nordiska Ministerrådets pressmeddelande om rapporten
Läs mer om IPBES