Hur skulle Öresundsbron byggas år 2045 med nollutsläpp av växthusgaser? Den frågan har två tävlande lag i infrastrukturbranschen arbetat med under ett år. Idag fick segrarna ta emot sitt pris av miljöminister Karolina Skog i samband med ett Almedalsseminarium.
Totalt har 29 organisationer varit med i tävlingen och i vinnarlagen finns bland annat företagen NCC, Sandvik, Cementa, WSP och Sweco liksom forskare från RISE, Swerea MEFOS och Chalmers tekniska högskola, vilka har bidragit till att bredda idéutvecklingen.
Lag blå vinner kategorin ”transformativ helhetslösning för nollutsläpp” med en ormformad bro, i klimatpositiv stål- och betongkonstruktion med bikakestruktur, som sparar material och producerar energi. Ett vinnande koncept som reducerar 304 000 ton koldioxid från atmosfären.
Lag gul tog hem första priset i kategorin ”banbrytande innovationskoncept”. Lagets vinnande bidrag presenterar en bro där naturens egna processer odlar fram bron i biobetong med hjälp av koldioxid och kalk från havet. Det vinnande konceptet innehåller även nya byggprocesser och nya affärs- och finansieringsmodeller.
– Miljöarbetet behöver nya lösningar och fler innovationer om Sverige fortare ska få bättre miljö och klimat. Därför är det glädjande att de två lagen vunnit varsin tävlingskategori. Det bevisar att tävlingskonceptet som Naturvårdsverket har anammat stödjer och utnyttjar den bredd som miljöarbetet kräver. Den stora vinnaren är infrastrukturbranschen som nu har tio lovande innovationskoncept för nollutsläpp, alla med nya affärsmöjligheter, att fortsätta jobba med, säger Eva Dalenstam, innovationssamordnare på Naturvårdsverket.