Ny regelbok för Parisavtalet resultatet av lyckade klimatförhandlingar under COP24
Resultatet av det 24:e partsmötet under klimatkonventionen är ett nytt regelverk för hur länderna ska planera, kommunicera, genomföra, rapportera och följa upp sina åtaganden under Parisavtalet.
Naturvårdsverkets bidrag till förhandlingsarbetet rör särskilt frågor kopplade till länders nationella klimatplaner så kallade NDC:s, hur de ska följas upp inom det nya transparensramverket, samt frågor kopplade till utsläppsinventeringen. Detta för att göra dem tydligare, lättare att jämföra och följa upp.
Naturvårdsverket har också representanter i de så kallade EU-klustren för dessa frågor och har således stor inverkan också på EU:s förhandlingsarbete.
Förhandlingarna om mekanismen för överföring av utsläppsminskningar mellan och inom länder, Artikel 6, var svåra. För Sverige och EU har det varit centralt att undvika dubbelräkning av utsläppsminskningar, dvs att det land som genomför klimatåtgärder utomlands och det land där åtgärden sker inte räknar hem samma utsläppsminskning. Länderna kunde inte enas om bestämmelser och kommer nu att fortsätta förhandla dessa tekniska frågor under nästa år.

Parisavtalets regelbok
Parisavtalets regelbok (kallad Paris Agreement Work Program inom FN) omfattar de flesta delar av Parisavtalet och syftar till att förtydliga hur centrala dela av avtalet ska genomföras. Här följer en kort beskrivning av vad beslutet om regelboken innebär:
- Planering: Länderna planerar och tar fram nya nationella åtaganden med utsläppsmål och åtgärder för att nå målen. Man bedömer också klimatrisker och identifierar behov av åtgärder för klimatanpassning.
- Kommunikation: Länderna meddelar sina nationella utsläppsåtaganden och anpassningsåtgärder tillsammans med information som gör dessa tydliga och transparenta för övriga länder.
- Genomförande: Länderna genomför sina nationella utsläppsåtaganden och åtgärder för att stärka anpassningsförmågan, öka motståndskraften och minska sårbarenheten mot klimatförändringar.
- Rapportering: Länderna redovisar uppgifter om hur man genomfört sina nationella utsläppsåttaganden och anpassningsåtgärder samt information om utsläppsutvecklingen.
- Utvärdering: Varje land genomgår teknisk expertgranskning av sin utsläppsrapportering och hur man genomfört sina utsläppsåtgärder.
- Översyn: Länderna deltar tillsammans i en global översyn vart femte år för att se hur det sammantagna globala arbetet svarar mot temperaturmålet, anpassningsmålet samt stöd och finansieringsmålet.
För mer information, kontakta