Riksdagen har som en del av det klimatpolitiska ramverket beslutat att Sverige skall vara klimatneutralt senast år 2045 och att de klimatpåverkande utsläppen inom Sveriges gränser (de territoriella utsläppen) ska vara minst 85 procent lägre år 2045 än 1990. De återstående 15 procent av utsläppsminskningarna får ske på annat sätt än genom åtgärder i Sverige, till exempel i form av klimat-investeringar i andra länder.
Minskningstakten för de territoriella utsläppen har i genomsnitt varit strax över en procent per år sedan 1990 och strax över två procent per år sedan 2005. Naturvårdsverket analys tyder på att dagens beslutade och planerade styrmedel räcker en bra bit på vägen vad gäller målet till 2030, men inte ända fram. Beslutade och planerade styrmedel kan bidra till att öka minskningstakten i framtiden men ytterligare åtgärder är nödvändiga för att uppnå klimatmålen på längre sikt. För att nå klimatmålet om nettonollutsläpp år 2045 behöver en minskningstakt om i genomsnitt fem till åtta procent per år uppnås.

Bild: Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser från 1990–2016, exkl. utrikes transporter och markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF).
De territoriella utsläppen som beskrivs ovan används för uppföljning av de svenska klimatmålen och för att rapportera svenska utsläpp till EU samt till FN:s klimatkonvention. Det finns även andra sätt att beräkna utsläppen för att bland annat fånga utsläpp från utrikes flyg och sjöfart samt från svensk konsumtion. Du kan läsa mer om Sveriges klimatmål här:
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jonas Allerup, handläggare Klimatmålsenheten, 010-698 11 20
Anna-Karin Nyström, chef Klimatmålsenheten, 010-698 15 55
Stefan Nyström, chef Klimatavdelningen, 010-698 15 23