Forskningssatsningen om ekologisk kompensation är ett av tre nya forskningsområden som Naturvårdsverket beslutade om 2017.
Vad är ekologisk kompensation?
Ekologisk kompensation innebär att industrier och företag som påverkar miljön i större utsträckning själva får betala och kompensera för skadorna som verksamheten orsakar.
Vid byggnationer av vindkraftverk, vattenkraftanläggningar och industrier är det oftast oundvikligt att naturmiljön påverkas negativt. Det är verksamheter där miljöbalken ställer krav på att verksamheten ska ta särskild hänsyn till miljön – både i anläggningsfasen och under driften. Exempel på kompensationsåtgärder kan vara att verksamhetsutövare bekostar naturvårdsinsatser för att skydda arter eller främja friluftslivet i ett område någon annanstans. Till exempel genom att anlägga en våtmark, restaurera betesmark eller
Miljöbalkens regler gäller
- De allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken ställer tydliga krav på att verksamhetsutövare ska ta hänsyn till miljön, men regelverket tillåter viss negativ påverkan, säger Jörgen Sundin som är handläggare på Naturvårdsverkets landskapsenhet.
Mänskliga verksamheter kommer alltid innebära negativa konsekvenser för miljön. Genom ekologisk kompensation kan ansvaret för att hantera dessa konsekvenser i större utsträckning läggas på verksamhetsutövaren.
- Verksamhetsutövaren ska göra allt som går för att undvika och minimera påverkan på miljön, men den skada som kvarstår – vad kan vi göra för att hantera den? Det är vad som ekologisk kompensation handlar om, säger Jörgen Sundin.
Forskning utvecklar kunskapen om ekologisk kompensation
För att utveckla ekologisk kompensation som verktyg i det svenska miljöarbetet behövs mer kunskap. Det handlar både om att öka kunskapen om vilka typer av åtgärder som fungerar ekologiskt för olika arter och naturtyper, men också om praktiska aspekter på planering och genomförande av åtgärderna.
De sex forskningsprojekten, som totalt ges 27 miljoner i anslag, ska ge kunskap om hur arbetet med ekologisk kompensation kan utvecklas. Hur ska åtgärder beslutas och vilka principer ska gälla och vilka effekter får det, är några av frågorna som forskningen ska bidra med lösningar till.
Projekt som får pengar:
- Ekologisk kompensation som styrmedel - ett kommunperspektiv. Ingemar Jönsson, Högskolan i Kristianstad
- Effekter av ekologisk kompensation på miljö och ekonomi. Jonas Nordström, Lunds universitet
- Systematisera ekologisk kunskap för att optimera ekologisk kompensation. Lina Widenfalk, Sveriges Lantbruksuniversitet
- När kan ekologisk kompensation bevara ekosystemtjänster och biologisk mångfald? Erik Öckinger, Sveriges Lantbruksuniversitet
- ECOCOA – Ekologisk kompensation i kustområden. Lena Bergström, Sveriges Lantbruksuniversitet
- Ekologiska kompensationspooler i jordbrukslandskapet ECOPAL. Katarina Elofsson. Sveriges Lantbruksuniversitet
- Etiska aspekter på ekologisk kompensation. Rättsligt ansvar och social rättvisa. Karin Edvardsson Björnberg, Kungliga Tekniska Högskolan
Finansiering
Projekten finansieras genom Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag.
Pågår
2018-2020
Läs mer
Kontakt
Jörgen Sundin, Naturvårdsverket
Tel: 010-698 14 63.
jorgen.sundin@naturvardsverket.se