För fjärde året i rad har den Nationella Verkstaden för hållbara livsstilar hållits. Konferensen har blivit en viktig mötesplats för myndigheter, organisationer, forskning och näringsliv att mötas och inspireras.
– Vilket engagemang och vilka intressanta diskussioner! Idéerna sprudlade både under verkstäderna och i pauserna, konstaterar projektledare Kristina Difs, Konsumentverket, när hon summerar årets Nationella verkstad för hållbara livsstilar.
– 20 procent av deltagarna kom från näringslivet, vilket är rekord. Det har varit ett mål redan från början, att konferensen ska vara en bred arena där olika intressen kan mötas, säger Eva Ahlner som är Sveriges fokalpunkt i One Planet Network - ett globalt öppet partnerskap för att ställa om till hållbar konsumtion och produktion.
Uppskattat innehåll
Flera av programinslagen fick högsta betyg utifrån uppföljningen som gjorts. Workshopen Drivkrafter att välja hållbart presenterade fyra olika konsumenttyper där deltagarna fick möjlighet att utforma argument och erbjudanden som går hem hos respektive typ. Syftet var att lära sig hur de olika grupperna tänker och vilka drivkrafter som olika konsumentgrupper har.
– Konferensen syftar till att ge deltagarna ny kunskap och möjlighet att pröva olika metoder. Den här workshopen gav både insikter om målgrupperna samt verktyg hos deltagarna för att jobba vidare själva, säger Eva Ahlner
Svensk konsumtion har stor betydelse för om vi ska kunna nå de svenska miljömålen och FN:s hållbarhetsmål. Målet med konferensen är att stimulera olika aktörer att bidra till hållbara livsstilar, bland annat genom att erbjuda konkreta verktyg och inspirera till handling.
Ladda ner dokumentation
Nu finns dokumentation från årets konferens på webbplatsen för Forum för miljösmart konsumtion, som drivs av Konsumentverket. Här går det att ta del av innehållet i workshoparna och projekten som presenterades. Årets konferens arrangerades i samverkan mellan Naturvårdsverket, Konsumentverket, Karlstad kommun, och Mistra Sustainable Consumption.
Rapport
PRINCE - Miljöpåverkan från svensk konsumtion - nya indikatorer för uppföljning
Kontakt
eva.ahlner@naturvardsverket.se