Flera innovativa åtgärder som minskar utsläppen får stöd från Klimatklivet, bland annat olika aktörer som investerar i biokolsanläggningar. Biokol är en produkt som görs av organiskt material, till exempel trädgårdsavfall eller trärester. Genom att använda biokol som jordförbättring kan vi minska koldioxidhalten i atmosfären; det fungerar då som en kolsänka. Biokolen kan även användas för att ersätta stenkol i industriprocesser och minska utsläppen från industrin. I biokolsanläggningarna produceras även biooljor eller gas som kan ersätta fossila energislag för uppvärmning, i till exempel fjärrvärmenät.
En stor åtgärd som också beviljats under hösten är en anläggning för produktion av lignol, som är en bioolja producerad av restprodukter från skogsindustrin. Det är den andra stora anläggningen av denna typ som klimatklivet stöttar.
−Det är spännande att det nu är ett så stort intresse för att investera i ny teknik, som minskar utsläppen säger Nanna Wikholm, projektledare för Klimatklivet på Naturvårdsverket. Om ännu fler använder den här tekniken kan vi ta större kliv i klimatarbetet.
Sedan september i år har 900 nya åtgärder fått beslut om stöd med totalt 1,4 miljarder kronor. En stor del av åtgärderna handlar om att introducera nyare lösningar i transportsektorn. 120 miljoner kronor mer till laddinfrastruktur och 50 miljoner kronor för utbyggda tankstationer för flytande biogas.
Totalt har Klimatklivet sedan 2015 gett stöd till 3200 åtgärder som minskar utsläpp av klimatgaser.
Läs mer om de samlade resultaten: