Av de 2,8 miljarder kronor som Naturvårdsverket fördelat till lokala klimatinvesteringar sedan 2015 har 2 miljarder gått till åtgärder som genomförs av privata företag – många av dem finns inom industrin. Det motsvarar cirka 70 procent av fördelade medel.
Totalt har 500 företag fått stöd för att genomföra 800 olika projekt. Dessa åtgärder beräknas minska utsläppen med totalt 645 000 ton per år.
—De teknikskiften, strukturella förändringar och innovationer som genomförs inom Klimatklivet stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv och påskyndar industrins energiomställning, säger Nanna Wikholm, projektledare för Klimatklivet på Naturvårdsverket.
Företagen finns i hela landet, och åtgärderna genomförs både i landsbygds- och storstadsregioner. Länsstyrelsen, som vägleder de aktörer som vill söka stöd, ser också att Klimatklivet bidrar till den lokala och regionala utvecklingen.
—Att så många företag runt om i landet vill minska sina utsläpp tyder på att det finns ett driv hos näringslivet att bidra till arbetet med Sveriges klimatmål. Det ger också positiva effekter på det lokala näringslivet, med nya affärsidéer och arbetstillfällen, säger Ylva Gjetrang, miljöstrateg på Länsstyrelsen i Örebro län.
Klimatklivet är en statlig medfinansiering till investeringar som minskar utsläppen. Företagen står själva för den största delen av investeringen, och Klimatklivet stöttar med i genomsnitt 44 procent av investeringskostnaden. Under 2018 ska Naturvårdsverket fördela 1,7 miljarder kronor till olika aktörer. Ansökningen är öppen 17 april - 17 maj, samt 27 augusti - 27 september.
Läs mer om Klimatklivet: