Flera arter och många viktiga värdväxter har minskat eftersom deras livsmiljöer försvunnit eller har blivit alltmer utarmade och sällsynta. I Sverige finns drygt 280 arter av bin – av dem är cirka en tredjedel hotade, bland annat guldsandbi och jordhumla. Pollinatörer och pollinering är också en del av det biologiska kulturarvet i Sverige.
Deluppdraget att kartlägga befintliga insatser som kan bidra till att vända utvecklingen redovisades till regeringen den 16 april 2018. Utöver de specifika insatserna bedöms ytterligare 69 insatser ha positiv effekt på vilda pollinatörer, men har ett bredare syfte att gynna biologisk mångfald, ekosystemtjänster eller grön infrastruktur generellt. Insatserna omfattar allt från enskilda markägares initiativ till styrda nationella satsningar. Exempel på enskilda initiativ är samarbeten mellan lantbrukare och biodlare. Exempel på nationellt styrda satsningar är miljöersättningar för skötsel och restaurering av ängs- och betesmarker.
De flesta insatser görs i jordbrukslandskapet (inklusive trädgårdsnäringen) medan betydligt färre insatser gäller skogslandskapet, varav inga specifika insatser. I urbana miljöer sker de flesta insatser på frivillig basis och det gäller också landskapsövergripande insatser. Det görs också en del insatser i vägkanter, kraftledningsgator, flygplatser med mera. De görs ofta med statlig finansiering.
SLU har bistått Naturvårdsverket i arbetet med kartläggningen och ett 20-tal ytterligare aktörer har bidragit med underlag. I det fortsatta arbetet ska Naturvårdsverket beakta vad som framkommit i det internationella arbetet inom den mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IBPES) samt EU-kommissionens pågående arbete med pollinatörer. Naturvårdsverket ska också ta tillvara den kunskap som finns hos Jordbruksverket, Skogsstyrelsen, Kemikalieinspektionen, SLU och andra berörda myndigheter.
Regeringsuppdraget ska slutredovisas till Miljö- och energidepartementet senast den 1 november 2018. Slutredovisningen ska innehålla förslag till insatser. Det kan handla både om att föreslå förändringar eller förstärkningar av befintliga insatser och om att föreslå nya insatser.
Kontakt på Naturvårdsverket:
Hannah Östergård, handläggare Naturanalysenheten, om sakfrågan, 010-698 16 81, hannah.ostergard@naturvardsverket.se
Elin Forsberg, projektledare Regeringsuppdragsenheten, om regeringsuppdraget, 010-698 11 10 elin.forsberg@naturvardsverket.se