På uppdrag av Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har ArtDatabanken under 2018 riskbedömt drygt 1000 arter av växter, svampar och djur. I slutet av året publiceras utfallet. Det blir bland annat en grund för bedömningen av vilka arter och åtgärder som ska prioriteras i det svenska arbetet med invasiva främmande arter.
- Förutom de idag välkända invasiva arterna vill vi uppmärksamma trädgårdsbranschen på de arter som kan bli morgondagens problemarter. Vissa buskar, främst de med röda bär, sprids lätt av fåglar ut i naturen och arter med aggressiva rotsystem som parkslide är kostsamma att ta bort, därför är det klokt att redan nu se över vilka arter som säljs för att undvika att framtida problem, säger Mora Aronsson, botanist på Artdatabanken.
Än så länge omfattas endast ett litet antal av de invasiva arterna som finns i Sverige av någon lagstiftning. Naturvårdsverket vill av den anledningen uppmuntra alla aktörer som på något sätt hanterar växter att frivilligt hjälpa till och förebygga spridning av invasiva arter, oavsett om de är reglerade eller inte.
Naturvårdsverket är tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten ansvariga för det nationella arbetet med att förebygga spridning av invasiva främmande arter.
Arter i Sverige som omfattas av regler
Invasiva främmande arter regleras idag av en EU- förordning som bland annat förbjuder import, försäljning och odling av arter på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Av 49 arter på förteckningen finns sju växtarter i svensk natur; jättebalsamin och jätteloka har redan stor spridning i landet, skunkkalla och smal vattenpest förekommer i södra Sverige, tromsöloka är etablerad i Västerbottens län och sidenört som tidigare inte har bedömts kunna sprida sig i svensk natur, men som i sommar har setts sprida sig i Skåne.
Vad är invasiva främmande arter?
Invasiva främmande arter är växter och djur som inte naturligt har funnits i Sverige, men som av olika skäl har förts hit med människans hjälp och kan sprida sig snabbt. De kan t.ex. skada ekosystem, ha negativa effekter på jord- och skogsbruk, åstadkomma ekonomisk skada eller påverka hälsan negativt hos djur och människor.
Det kan vara allt från dekorativa trädgårds- och vattenväxter till fiskar, skaldjur, insekter och däggdjur. Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald. Problemet växer snabbt i Sverige och i världen på grund av ökad handel, fler transporter och klimatförändringarna
För mer information
Mora Aronsson, botanist, ArtDatabanken, 018-67 34 14
Anna Sandström, jurist invasiva främmande arter, Naturvårdsverket, 076-112 38 00