Inga hybrider bland svenska fjällgäss
Det finns inga tecken på inslag av bläsgåsgener i den svenska fjällgåspopulationen. Det slår Naturhistoriska riksmuseet fast i en DNA-analys av svenska, norska och ryska fjällgäss som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket.
Resultat från DNA-analyser av prover från fåglar i de svenska, ryska och norska fjällgåspopulationerna presenterades idag den 23 maj på ett möte för EU-kommissionens expertgrupp för naturvårdsdirektiven. Syftet med analyserna har varit att undersöka om det finns inslag av bläsgåsgener i populationerna, hur nära de olika populationerna ligger varandra genetiskt och om någon population visar tecken på inavel.
De preliminära analyserna visar att den svenska populationen (innan förstärkningar med fjällgäss av ryskt ursprung påbörjades) skiljer sig åt från de norska och ryska populationerna, medan de norska och ryska fåglarna ser ut att tillhöra samma population. Vidare visar resultaten en något högre grad av inavel i den svenska populationen jämfört med den norska och ryska. Inslag av bläsgåsgener har inte kunnat påvisas i den svenska fjällgåspopulationen.
Viktiga resultat för framtida förvaltning
Fjällgåsen var tidigare ganska vanlig i den skandinaviska fjällkedjan, men är idag akut hotad i både Sverige och Norge. Det svenska åtgärdsprogrammet för fjällgås (2011–2015, förlängt till och med 2017) har fokuserat på en förstärkning av den svenska populationen genom uppfödning och utsättning av fåglar som härstammar från den ryska populationen. En extern utvärdering av åtgärdsprogrammet och delar av Projekt Fjällgås har utförts på uppdrag av Naturvårdsverket. Baserat på utvärderingen och resultaten av de genetiska analyserna har Naturvårdsverket beslutat att förlänga och påbörja en uppdatering av åtgärdsprogrammet för fjällgås.
Försenat resultat
Analyserna var först planerade att presenteras i slutet av 2016 men studien har dragit ut på tiden. Det har bland annat berott på svårigheter med att ta fram högkvalitativt DNA för att kunna göra helgenomsekvensering. Det tog även längre tid än beräknat att få fram historiska material från de tre populationerna, liksom att få tillgång till jämförande data. Rapporten ska nu skickas in för granskning inför vetenskaplig publicering.