Vindval syftar till att öka kunskapen om vindkraftens miljöeffekter och har bedrivits i samarbete mellan Naturvårdsverket och Energimyndigheten sedan 2005. Totalt satsar Energimyndigheten 20 miljoner kronor fram till och med 2020 på fjärde etappen. Programmet drivs genom Naturvårdsverket.
– Att öka kunskapen och utveckla metoder för hur man kan minimera negativ påverkan på människor, djur och natur är viktigt för hela energiomställningen, säger Lars Andersson.
Sedan starten har Vindval tagit fram ett 40-tal forskningsrapporter om vindkraftens påverkan på marint liv, fåglar och fladdermöss, människors intressen och landlevande däggdjur. Forskningsresultaten har gett kunskapsunderlag för exempelvis miljökonsekvensbeskrivningar och i planerings- och tillståndsprocesser i samband med etablering av vindkraft.
– Vi tror att den storskaliga utbyggnaden av vindkraft fortsätter, och då blir det allt viktigare att utveckla planeringen och hur avvägningar mellan intressen kan göras även på en större skala, säger Lars Andersson, enhetschef på Energimyndigheten.
Den nuvarande tredje etappen av Vindval avslutas i juni 2018. Där har ett mål varit att följa upp erfarenheter från vindkraftparker som är i drift, och hur kontrollprogrammen varit utformade och vilken ny kunskap som de givit.
För mer information kontakta
Kerstin Jansbo, programchef, Naturvårdsverket, 010-698 14 56
Annika Nilsson, handläggare, Energimyndigheten, 0702 160 384