I regeringssatsningen kan landets kommuner få naturvårdande arbetsuppgifter genomförda av Skogsstyrelsens arbetslag med naturnära jobbare genom att samverka med länsstyrelserna som förmedlar uppgifterna vidare.
– Den mest intressanta modellen bör dock vara att flera kommuner också anordnar naturnära jobb själva. Det finns mycket som talar för det. Kommunen har kunskap om sin lokala arbetsmarknad, nära kontakter med Arbetsförmedlingen samt kontakter med det lokala näringslivet vilket förkortar vägen till långsiktigt jobb för arbetssökande, förklarar Maria Sjö, projektledare på Naturvårdsverket.
För att stötta kommunernas arbete kommer Naturvårdsverket att ge bidrag till ett antal pilotprojekt under 2018. Erfarenheterna från dessa lägger grunden till en större satsning, med stöd till fler kommuner under 2019 och 2020.
– Vårt mål är att stödet i år ska generera minst 30 anställningar hos pilotkommunerna och att det kommande år ska bli minst 150 anställningar per år. Det positiva med naturnära jobb är att det är mer än bara ett jobb. Arbetssökande bygger nätverk och kunskaper som efterfrågas i arbetslivet samtidigt som flera naturvårdande och samhällsnyttiga arbetsuppgifter blir gjorda, avslutar Maria Sjö.
Vad är naturnära jobb?
Naturnära jobb är en regeringssatsning för att skapa tillfälliga anställningar och matcha behovet av jobbtillfällen för arbetssökande som är nyanlända eller arbetssökande som varit utan jobb en längre tid med behovet av arbetskraft i gröna näringar. Skogsstyrelsen samordnar och koordinerar insatserna i uppdraget där även Sveriges geologiska undersökning (SGU), Trafikverket, Naturvårdsverket och länsstyrelserna ingår. Myndigheterna samverkar även med Arbetsförmedlingen.
För mer info
Kontakta Maria Sjö, projektledare
010-698 12 66, maria.sjo@naturvardsverket.se