Naturvårdsverket har följt nettoinflödet av textil i Sverige mellan åren 2000 – 2017 och konsumtionen har stadigt ökat. Textilkonsumtionen var cirka 14 kg/person år 2017. I de nya sifforna ingår inte konsumtionen som sker på nätet dvs e-handel. E-handel av textil bedöms bidra till en större konsumtionsökning. Återanvändningen i form av second hand-försäljning som bidrar till hållbar konsumtion har visserligen ökat i volym, men fördelat på person ligger återanvändningen på samma nivå som 2011.
Produktion av kläder och hemtextilier som säljs i Sverige sker nästan uteslutande i länder utanför EU. Stora mängder vatten, kemikalier och energi går åt för att producera textil. Mycket av den textil som köps i Sverige används och förbrukas i snabb takt, över hälften av alla textilier som slängs i hushållsavfallet är hela. Textilavfallet som hamnar i soporna förbränns och materialet går förlorat. Dagens svenska textilkonsumtion bidrar till onödiga utsläpp och resursslöseri.
−Utbudet av hållbara kläder och hemtextilier behöver öka och samtidigt behöver konsumenter mer kunskap för att efterfråga och välja mer hållbara alternativ både i köpögonblicket såväl som när de vill göra sig av med textilen, säger Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket.
Tre miljoner till Re:textile
I flera år har Re:textile samarbetat med olika textilföretag för att hjälpa företagen att utveckla nya produkter och tjänster som både är klimatsmarta och attraktiva för konsumenten.
−Det räcker inte med de förbättringar som gjorts hittills för att minska miljöpåverkan vid textilproduktionen. Siktet måste vara inställt på att skapa ett hållbart system som verkar inom ramen för de planetära gränserna, berättar Adrian Zethraeus, projektledare för Re:textile. Projektet ska bidra till att skapa kunskap om de kommersiella förutsättningarna för en cirkulär omställning hos näringslivet som då kan erbjuda konsumenterna hållbara alternativ.
Re:textile är ett regionalt initiativ som drivs av Science park Borås vid Högskolan i Borås och är finansierat av Västra Götalandsregionen. Genom bidraget på tre miljoner kronor skalas nu projektet upp till nationell nivå.
De nya undersökningarna har genomförts av SMED (Svenska MiljöEmissionsData) vilket är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, SCB, SLU och SMHI och nettoinflödessifforna för ny textil baseras på data från SCB:s Utrikeshandels.
Läs rapporterna
Läs mer