För att öka takten att nå kvalitetsmålen för levande skogar beslutade riksdagen 2010 att använda 100 000 hektar skog från statliga Sveaskog som ersättning för annan mark med höga naturvärden. Markbytena har skett under åren 2013 - 2017 med de stora skogsbolagen, kyrkan och vissa allmänningar och innebär att 456 nya naturreservat bildas runt om i Sverige.
- Vi ser att detta är ett tidseffektivt och ekonomiskt fördelaktigt sätt att skydda skog. Genom projektet har vi säkerställt att 64 500 hektar skog med höga naturvärden och alla dess arter inte hotas eller förstörs, varken nu eller i framtiden, säger Claes Svedlindh på Naturvårdsverket.
Även om den uttalade ambitionen i projektet, att skydda 80 000 hektar skog, inte har nåtts helt ser Naturvårdsverket att arbetet har varit framgångsrikt och att det har stor potential för framtiden. Intresset för ersättningsmark är även stort bland skogsägare.
- Att få ersättningsmark är ofta mer värt för skogsägare än att få ersättning i pengar. Erfarenheterna från projektet är positiva och vi ser att arbetssättet i framtiden kan vara ett viktigt komplement till ordinarie arbete med att nå målen för levande skogar, säger Maria Tiricke på Naturvårdsverket.
Resultat i korthet
- 456 nya naturreservat och 64 500 hektar skyddad skogsmark.
- Tidsvinster: Huvuddelen av resultatet nåddes på drygt två år. Skydd av samma antal områden och areal med ordinarie process skulle ha tagit minst åtta år.
- Ett kostnadseffektivt arbete: Att skydda samma areal skog genom att bilda naturreservat med ordinarie process hade kostat drygt fem miljarder mer.
- Nöjda skogsägare: Att få ersättningsmark är ofta mer värt för skogsägare än att få ersättning i pengar.
Läs mer om ersättningsmark för skydd av natur