Den skandinaviska järvstammen inventeras varje år för att ta reda på hur stor populationen är och var den finns. Sedan 2014 sker inventeringarna i Sverige och Norge med gemensamma metoder och en allt viktigare del i inventeringsarbetet är DNA-analyser av spillning och hår från järvar. I en ny rapport från Rovdata vid Norsk Institutt för Naturforskning redovisas nu resultaten från DNA-analyser av järv i Sverige, Norge och Finland de senaste två åren.
– Naturvårdsverket har finansierat extra insamling av järvspillning i Norrbottens län under 2017 och 2018. Syftet är att ta reda på om insamling av DNA från järvar kan vara en alternativ metod för beräkning av järvpopulationen. Under nästa år kommer vi även att göra en särskild satsning på inventering av järv i skogslandet med hjälp av DNA, säger Jens Andersson, handläggare på Naturvårdsverket.
DNA-analyserna ger information om populationsstorlek, sammansättning och utbyte mellan delpopulationer. Under inventeringssäsongen 2018 identifierades totalt 709 järvindivider i Sverige, Norge och Finland med hjälp av DNA. Av dessa fanns 408 endast i Sverige och ytterligare 31 förekom i både Sverige och Norge. Eftersom järvar rör sig över stora områden och DNA från samma individ kan finnas på olika platser går det dock inte att säga hur stor del av den faktiska populationen som dessa järvindivider utgör.
Nya modeller för populationsberäkning baserat på DNA
I Norge har järvinventering med hjälp av DNA pågått sedan 2008 och i Sverige sedan 2002, men i mindre omfattning än i Norge. De senaste åren har dock fler prover samlats in även i Sverige, vilket leder till en bättre övervakning av järvpopulationen.
Projektet RovQuant har som målsättning att leverera bättre populationsuppskattningar för järv, björn och varg där DNA-insamling utgör en väsentlig del av övervakningsmetodiken. RovQuant förväntas att leverera kvalitetssäkrade modeller under 2019. Projektet finansieras av norska Miljödirektoratet och Naturvårdsverket.
Hela rapporten från Rovdata finns att läsa på deras webbplats:
För ytterligare information, kontakta:
Jens Andersson, vilthandläggare, Naturvårdsverket 010-698 12 00, jens.andersson@naturvardsverket.se