Även om avloppsreningsverken skiljer sig åt i vissa avseenden finns många gemensamma frågeställningar där det finns anledning till samarbete. Utmaningarna handlar bland annat om att upphandla teknik som ska vara robust, ha en effektiv rening, ha låga driftskostnader, klara variationer i flöden och koncentrationer samt vara kompatibel med avloppsreningsverkens befintliga system och infrastruktur.
– Vi gör bedömningen att projektet, tack vare medlemmarnas engagemang och drivkrafter, har stor potential att snabba på införandet av rening av mikroplaster och läkemedelsrester från avloppsreningsverken, säger Sebastian Dahlgren Axelsson, handläggare på Miljömålsenheten på Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket har i tidigare regeringsuppdrag konstaterat att det finns behov av att införa avancerad rening av läkemedelsrester och andra mikroföroreningar i avloppsvatten.
– Det finns idag en stor osäkerhet kring var i avloppsreningsverket som mikroplaster avskiljs och hur utsläpp av mikroplaster från avloppsvatten kan begränsas samtidigt som mängden avskilda mikroplaster som hamnar i slammet kan minimeras, menar Anders Finnsson, miljöexpert på Svenskt Vatten.
En viktig uppgift för beställargruppen är också att bidra till en kostnadseffektiv introduktion av tekniker för avancerad rening av läkemedelsrester, bland annat genom att koppla ihop de projekt som Naturvårdsverket kommer att bevilja inom ramen för utlysningen om avancerad rening av läkemedelsrester. Beställargruppen ska se till att erfarenheter och lärdomar från projekten sprids till fler kommuner.
Naturvårdsverket arbetar med plast utifrån rollen som Sveriges expertmyndighet på miljöområdet. Vi har regeringens uppdrag att tillsammans med andra myndigheter och aktörer utreda och följa upp miljömässiga effekter från användningen av plast, till exempel i förpackningar, plastkassar, konstgräsplaner, textil, mikroplast i vatten, nedskräpning, med mera.
Kontaktuppgifter:
Sebastian Dahlgren Axelsson, handläggare Miljömålsenheten, Naturvårdsverket, 010-698 17 35,
Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, 070-862 46 97,