Projekten som nu får stöd handlar också om biobaserat byggmaterial, system för bättre avloppsrening och hantering av vattenflöden vid sjukhus för klimatanpassning. Här finns nytänkande metoder för att säkra ekosystemtjänster med synliggörandet av värdefulla träd, ökad fosforåtervinning vid avloppsreningssystem, ökad hållbar dagvattenhantering, förbättrad luftkvalitet, minskad nedskräpning, ökad lokal energiproduktion och effektivare transporter.
Genom projektens nytänkande lösningar ska stödet om totalt 68 miljoner 2016–2019 bidra till att vi snabbare och mer effektivt når miljömålen.
– Innovationer handlar inte bara om själva tekniken. Det är också viktigt att kunna bryta tankemönster och att vara kreativ. Nytänkande i form av innovationer i stadsutveckling är en framgångsfaktor som behövs för att nå såväl nationella miljökvalitetsmål som internationella avtal och globala hållbarhetsmål, säger Müge Apaydin, handläggare på Naturvårdsverket.
Flera projekt sker i samarbete mellan forskare, företag och kommuner som tar steget från konventionella metoder till att satsa på nytänkande och användning av ny teknik i stadsplanering.
Läs mer