Totalt uppkom 142 miljoner ton avfall i Sverige år 2016. Det är en minskning med över 25 miljoner ton jämfört med 2014. Minskningen stod gruvavfallet och det farliga avfallet för, övriga mängder ökar fortfarande. Gruvavfallet dominerar avfallsmängderna med 110 miljoner ton och minskningen är till stor del kopplad till en minskning av produktionen inom gruvbranschen.
2,4 miljoner ton av totala mängden uppkommet avfall var farligt avfall. Det farliga avfallet har därmed minskat med 7 procent sedan 2014.
De avfallsslag som uppkom i störst mängder är avfall från byggverksamhet, avfallsbranschen och hushållen. Byggbranschen bidrog med totalt 9,8 miljoner ton som till stor del bestod av jordmassor, betong och annat mineraliskt avfall. Avfallsbranschen producerade 6,8 miljoner ton avfall, och då handlade det om skrot eller avfallsrester som kom från behandling av avfall som sorteringsrester och aska från förbränning. Hushållen slängde tillsammans 4,4 miljoner ton avfall. Det blir cirka 441 kilo avfall per person. Hushållens avfall ökade med sex procent 2016 jämfört med 2014. En del av ökningen kan förklaras med att Sveriges befolkning ökade med drygt två procent under samma period.
- Att minska sina avfallsmängder bidrar till att minska påverkan på miljön och får resurser att räcka längre, berättar Ida Adolfsson, handläggare på Naturvårdsverket. Istället för att bara slängas kan till exempel hela kläder säljas vidare eller skänkas bort och när det är möjligt kan trasiga prylar repareras.
Så nådde Sverige mål om insamling och återvinning år 2016
De flesta återvinningsmålen för el- och elektronik, batterier, däck, lantbruksplast samt för plats-, glas-, kartong-, metall- och träförpackningar uppfylldes. Materialåtervinningsmålen för PET-flaskor och aluminiumburkar inom pantsystemet uppfylldes dock inte.
- Sverige är bra på återvinning. Det märker vi på att nästan alla återvinningsmål uppnås. Men vi kan samtidigt alltid bli bättre, säger Agnes Willén, handläggare på Naturvårdsverket.
Den uppdaterade statistiken har tagits fram av Svenska MiljöEmissionsData (SMED) på uppdrag av Naturvårdsverket
Avfall i Sverige 2016
Läs mer om avfall:
För ytterligare information, vänligen kontakta:
avfallsstatistiken@naturvardsverket.se